Bjørg Tørresdal Stiller ikke til ny periode på Stortinget om hun ikke blir innstilt på førsteplass på stortingslista. Foto: Arkiv

- Vil ikke ha andreplassen

KrFs Rogaland-representant stiller ikke til stortingsvalget i 2009 om hun ikke får førsteplassen på stortingslisten. Den plassen vil imidlertid nominasjonskomiteen gi til KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Bjørg Tørresdal sier til dagen Magazinet at hun kunne tenke seg å stille en periode til dersom hun fikk stå på førsteplassen på lista fra Rogaland. Den plassen ønsker nominasjonskomiteen å innstille Dagfinn Høybråten på. Etter en samlet vurdering velger hun derfor å takke nei til andreplassen på stortingslisten.

- Sist gang sa jeg ja til å stå på andreplass på listen var det fordi jeg regnet med at det var midlertidig løsning der og da, sier Tørresdal til Dagen Magazinet.

"Rogalendingen Høybråten"

Det var den kompliserte nominasjonsprosessen før valget i 2005 som gjorde at Høybråten valgte å stille i Rogaland. Han overlot listetoppen i Akershus til Valgerd Svarstad Haugland, som ikke kom inn. Hun har gitt beskjed om at hun ikke stiller til 2009-valget, så plassen er dermed i teorien åpen for Høybråten, men den er usikker.

I Rogaland har Høybråten fått full uttelling som representant for fylke. I 2006 fikk KrF-lederenterningkast seks av Stavanger Aftenblad for innsats, synlighet og gjennomslag.

Aftenbladet skrev i sin begrunnelse:

"KrF-lederen fra Akershus ble prakka på Rogaland, men har stått på for fylket vårt, mer enn mange andre på Rogalands-benken." Og: "Uhyre effektiv, jobber målrettet og systematisk. Dyktig taler og debattant, proff håndtering av media."

Ikke bitter

Bjørg Tørresdal sier til Stavanger Aftenblad at hun ikke er bitter. Til Dagen Magazinet sier hun at hun er glad for tiden hun har hatt i som stortingsrepresentant.

- Jeg syntes det har vært fantastisk å være stortingsrepresentant for KrF i to perioder. Det er jeg veldig stolt av og jeg er veldig glad i partiet. Og jeg stiller gjerne igjen dersom jeg får førsteplassen.

- Gjør du det ikke litt vanskeligere for Dagfinn Høybråten å si ja til å stå på førsteplass i Rogaland nå når du kommer med et slikt ultimatum?

- Vi bestemmer ikke selv hvor vi skal stå på lista, det er nominasjonskomiteen som avgjør. Vi kan bare svare om vi vil stille eller ikke. Det er en demokratisk prosess og det er ikke mer komplisert en det.

Ut på høring

Leder for nominasjonskomiteen, Per Endre Bjørnevik, sier til Stavanger Aftenblad at innstillingen om Høybråten på topp er enstemmig.

- Den skal nå ut på høring i lokallagene i fylket. Listen blir endelig vedtatt på nominasjonsmøte 15. november.

Dagfinn Høybråten sier han er både glad for og ydmyk overfor tilliten nominasjonskomiteen i Rogaland har vist ham.

- Det er en glede å representere Rogaland på Stortinget. Det er et flott fylke. Rogalendingene er krevende, de vet hva de er god for. Det er bra, sier Høybråten.