Dagfinn Høybråten (KrF) ønsker ikke å blokkere sitt forhold til Høyre og Erna Solberg. Foto: Scanpix

Vil ikke blokkere for Høyre-samarbeid

Kristelig Folkepartis leder, Dagfinn Høybråten, avviser ikke et samarbeid med Høyre i sitt svarbrev til Oddvar Hodne og Harald Sødal i Kristiansand.

De to tidligere varaordførerne krever at KrF sier nei til framtidig regjeringssamarbeid med Høyre dersom partiet bidrar til å få vedtatt en ny felles ekteskapslov. Partilederen konkluderer med at debatten om hvem Kristelig Folkeparti skal samarbeide med etter valget neste år, skal tas i forbindelse med landsmøtet i 2009.

- Når KrF skal vurdere vår tilnærming i regjeringsspørsmålet er det en rekke verdispørsmål det vil være viktig for oss å få avklart.

- Eksempler på slike saker er: stat-kirke-spørsmålet, skolens formålsparagraf, alkoholpolitikk, utvikling, bioteknologi, livsvern, samlivskurs, distrikt, økonomisk styring, landbruk, kamp mot menneskehandel, spilleavhengighet og seksualisering av samfunnet.

- Det er en helhetlig vurdering av disse spørsmålene som vil danne grunnlaget for vår tilnærming i regjeringsspørsmålet, slår Høybråten fast.

Ikke mer Tønsberg-vedtak

I brevet peker de to tillitsmennene på det såkalte «Tønsberg-vedtaket». Det var et vedtak landsmøtet i KrF gjorde i 1985. Der ble det slått fast at partiet ikke kunne sitte i en regjering med ansvar for å administrere loven om fri abort.

Dagfinn Høybråten kommenterer ikke dette i sitt svarbrev, men Dagen Magazinet vet at partiledelsen er klare på at Tønsberg-vedtaket ikke endret noen ting og at det bare skapte problemer for partiet. Dessuten ble det opphevet på landsmøtet i Oslo to år etterpå. Dermed synes det tydelig at partiet sentralt er lite lystent på et nytt ultimatium i regjeringsspørsmålet.

Sentralstyret

Partilederen viser også til at sentralstyret i KrF behandlet de foreslåtte endringene i ekteskapsloven for en uke siden.

- De foreslåtte endringene i ekteskapsloven er en sak av stor rekkevidde og dypt alvor. Det sterke engasjement dere gir uttrykk for i saken, deles fullt ut av partiet. Dette kommer blant annet til uttrykk i uttalelser avgitt av partiets organer, av ledelsen og fraksjonen i Familiekomiteen.

- Fra vår side er alle krefter satt inn for å få stoppet forslaget til ny ekteskapslov. Vi har i denne kampen også hatt nær kontakt og samarbeid med de pressgruppene som arbeider opp mot Stortinget for å påvirke i denne saken.

- Jeg har gjennom samtaler med de andre partilederne i vår gjort det klart med hvilket alvor vi ser på denne saken. At dens utfall også kan berøre vårt forhold til andre partier gjorde jeg også offentlig klart i min tale til landsstyret 7. mars.

- Dette er en tilnærming som et samlet sentralstyre står bak. Dette er også en strategi som ved ulike korsveier er drøftet i partiets landsstyre og stortingsgruppe, påpeker Høybråten i svarbrevet.

Relaterte lenker:
- KrF må stille ultimatum om ekteskapslov