Vil ha svar om kulturell boikott

KrF krever at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) svarer om hennes holdning til kulturell boikott.

Det skriflige spørsmålet til kulturministeren fra stortingsrepresentantHans Fredrik Grøvan kommer etter bråket rundt en kunstvideo der det framstår som omNationaltheatret i Oslo kommer med en uforbeholden unnskyldning for å ha samarbeidet med det israelske nasjonalteatretHabima fra 2013 til 2015.

Videoen er ikke laget av Nationaltheatret, men av kunstnernePia Maria Roll ogMarius von der Fehr, og ble vist i Nationaltheatret som del avIbsen-festivalen. Den er også publisert på YouTube og ble før helgen publisert på Morgenbladets nettsider. I en pressemelding fra Nationaltheatret understrekes det at videoen inngår i Ibsenfestivalen 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel har det kunstneriske uttrykket satt sinnene i kok iKristelig Folkeparti, som nå krever at Høyres statsråd avklarer sitt syn.

– Vi ser at boikott-bevegelsen bruker alle muligheter for å fremme sitt syn for å påvirke også nasjonale institusjoner, som vi har sett i forbindelse med ansatte på Nationatheatrets aksjon for å fremme kulturell boikott. Nå har Nationaltheaterets ledelse klart tatt avstand fra det. Men derfor er det viktig atRegjeringen slår fast at dette ikke er regjeringens politikk.

– Men er det behov for en slik avklaring fra politisk hold?

– De har ikke sagt noe spesielt i det siste som tyder på noe annet, men nettopp derfor er det viktig at vi utfordrer Regjeringen på dette. Vi vet at det er sterke krefter på gang når det gjelder å øke oppslutningen om boikott på andre områder.

Han viser til at filmfestivalen«Human Rights Human Wrongs» som ble avholdt i Oslo i januar avviste å vise en israelsk film om barn med spesielle behov. Den israelske filmskaperen fikk opplyst at festivalen støtter boikott av Israel, og at hans filmer bare vil bli vurdert dersom de handler om diskriminering av palestinerne eller om okkupasjonen.

Hvis en festival legger opp til kulturell boikott av Israel bør de ikke få statlig støtte, mener KrF-representanten.

KrF-representanten avviser at dette er et inngrep i kunstnerisk frihet.

– Dette er ikke styring eller begrensning av kunstnernes frihet, men et klart signal fra staten om at boikott av et land som Israel ikke aksepteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han vil likevel ikke ha noen reaksjon mot Nationaltheatret eller deres ansatte.

Det har ikke lykkes Dagen å få en kommentar fraLinda Hofstad Helleland.