VIL KJEMPE: Regjeringen med SV i spissen er handlingslammet i viktige saker som miljø, skole, eldreomsorg og fattigdom, mener Dagfinn Høybråten som brukte 1. mai-talen til å proklamere kamp mot regjeringen. Foto Scanpix

Vil ha ny regjering

Dagfinn Høybråten brukte 1. mai-talen til å proklamere kamp mot den rødgrønne regjeringen.

KrF har latt det gå tradisjon i å holde 1. mai arrangement på Gjennestad Gartenerskole i Vestfold. I mange år var det Kjell Magne Bondevik som benyttet anledningen til å markere dagen her. De siste åra er det Dagfinn Høybråten tatt over stafettpinnen.

Under møtet gjorde Høybråten et poeng ut av at dagens regjering i hver eneste sak er nødt til å kompromisse med ytterste venstreside i norsk politikk.

– Det er ikke bra for Norge. Bedre blir det ikke når de rød-grønne har gitt SV forkjørsrett i en rekke verdispørsmål, sa Høybråten som ga elleve gode grunner til å bytte dagens regjering. Dermed har KrF-lederen proklamert at han ikke vil støtte noen rødgrønn regjering. Overfor aftenposten har han sågar sagt at han ikke tror på noen støtte heller til Arbeiderpartiet etter 2009.



Feil kurs

Høybråten mener regjeringen med SV i spissen går i feil retning når det gjelder familiespørsmål.

– De er handlingslammet i viktige saker som fattigdom, miljø, skole, eldreomsorg og når det gjelder å gjøre noe med småbarnsfamilienes tidsklemme, sa Høybråten i går. Deretter pekte han på de rødgrønnes kamp mot kontantstøtten.

– De viser en forakt mot de som velger andre omsorgsløsninger enn barnehage, mente KrF-lederen.

Høybråten kom også inn på den nye ekteskapsloven.

– Regjeringen tar de voksnes, ikke barnas perspektiv. Det kommer til utrykk gjennom en ny ekteskapslov som svekker barnas rettigheter.  sa Han.

– Videre svekker regjeringen formidlingen av den kristne og humanistiske kulturarv. Fra angrep på bordbønn og skolegudstjenesten, til svekking av den kristne forankringen i skolene og barnehagene og utvanning av kristendomsundervisningen i skolen.



Fattigdom

Den rødgrønne regjeringen fikk fattigdomskritikk fra den nåværende LO-lederen og den avgåtte lederen, Gerd Liv Valla i går. Høybråten var heller intet unntak:

– I valgkampen skulle de rød-grønne avskaffe fattigdommen.  De sa det "bare" var snakk om politisk vilje, og at den nærmest kunne fjernes ved et pennestrøk, sa Høybråten som fortsatte:

– KrF utfordrer til å riste av tafattheten og ta fatt i oppgavene: Bruk attføringsbedriftenes kompetanse mer aktivt. Kutt behandlingstidene i NAV.  Gi egenandelsordningen for medisiner en bedre sosial profil. Og slipp til de frivillige og ideelle kreftene i rusbehandlingen.

SV var lenge KrFs allierte i bioteknologiloven. Men etter at partiet kom i regjering sørget de for å reversere en lov de selv hadde vært med på, noe også Høybråten minnet om i går. Høybråten sa også at KrF vil gjøre KRL til valgkampsak.

Les hele talen på Dagen Magazinets nettsider.