Andres Hegertun og lederrådet foreslår en felles strategi for misjonsarbeidet i Pinsebevegelsen. Over 300 menigheter skal ta stilling til endringen.

Vil ha 300 menigheter med på en ny strategi

Pinsevennenes ytremisjon (PYM) kan få en aktivt ledende rolle i stedet for å være et rent serviceorgan for menighetene. – Mer visjonært og strategisk, lyder bestillingen.

Sterkere kompetansekrav er noe av det som ligger bak forslaget fra lederrådsmedlem Andreas Hegertun og det som skal føre fram til «Nye PYM».

PYM sender ikke ut misjonærer, men bistår menighetene som har sendeansvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er Pinsebevegelsens over 300 menigheter invitert til å si sitt om en ny organisasjonsform – som kan komme til å forskyve tyngdepunktet i misjonsarbeidet fra lokalmenigheten til et forsterket sentralt organ.

Dette kan komme til å skape bølger i en trosretning der lokalmenighetens selvstendighet nærmest er hellig.

Ifølge årsmøteprotokollen mener forslagsstiller Hegertun:

– Lederrådet er usikre på om PYMs mandat og rolle gir rom for det mer visjonære. Årsmøtet ber styret komme tilbake med forslag til hvordan misjonsarbeidet kan bli mer visjonært og strategisk.

Håkon Jahr som representerer Filadelfiakirken i Oslo og har en rekke styreposisjoner i norsk kristensektor, fulgte opp med at det var «på tide med en endring» i organisasjonsform.

SENTRAL: Håkon Jahr representerer Filadelfiakirken i Oslo og går inn for nytenkning omkring ytremisjon. Foto: Stein Gudvangen

Mer enn serviceorgan

– Årsmøtet ba PYM se på og vurdere sitt eget mandat for å se om dette er riktig med tanke på morgendagens misjonssituasjon for menighetene, sier Andreas Hegertun som også er pressetalsmann for Pinsebevegelsen og dessuten pastor i Filadelfia- kirken.

– Dette er en dialog mellom lederrådet og PYM. Noe av bakteppet her er PYMs tradisjon som har vært at man skal være et serviceorgan for lokalmenighetens eget misjonsarbeid. I vår tid er imidlertid misjon blitt mer kompetanse- og ressurskrevende. Spørsmålet er derfor om PYM skal ha et videre mandat enn i dag slik at de kan ta egne initiativ. Dette er blant de spørsmålene som årsmøtet har stilt, sier Hegertun til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Nye PYM»

«Årsmøtet ber styret legge frem misjonsstrategi i 2016 og nye statutter i årsmøtet 2017», står det i vedtaket fra årsmøtet i juni, og nå ber strategigruppa om bidrag fra alle landets pinsemenigheter.

Hovedstyret har bedt arbeidsgruppa utarbeide «en skisse til Nye PYMs misjonsstrategi», som det står. Det kan innebære at De norske pinsemenigheters ytremisjon, som er PYMs fulle navn, får en mer aktiv rolle i Pinsebevegelsen.

Ett utslag kan bli at det igangsettes «ett eller flere eksempelprosjekt». Disse kan få nasjonal status. Planen er at slike prosjekter kan presenteres allerede på den store nasjonale lederkonferansen Led 16 som går fra 4. til 7. februar neste år.

Men mye skal skje før det.

På høring

Tirsdag sendte PYM ut brev til alle landets 312 pinsemenigheter med invitasjon til å spille inn til strategiprosessen. Med i høringsrunder er også internasjonale søsterkirker og misjonspartnere. Svarene må leveres skriftlig innen 7. januar neste år.

Saken skal opp på Lederrådets referanseutvalgsmøte 21. oktober, og en foreløpig skisse til ny strategi skal legges fram under Pinsebevegelsens nasjonale misjonskonferanse i Kristiansand 19. til 22. november.

Strategisaken legges til slutt fram på årsmøtekonferansen i mai eller juni neste år, både i Pinsebevegelsens samtaleforum og på PYMs årsmøte.

«I hele prosessen ønsker arbeidsgruppen å være i dialog med en rekke personer og miljøer vi anser som strategiske lytteposter», skriver generalsekretær Bjørn Bjørnø i PYM i tirsdagens brev til menighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ønsker ellers ikke å utdype prosessen.

– Det er unaturlig å gå ut i forkant av prosessen og si for mye om den, men vi vil si litt mer inn mot det endelige forslaget, sier han til Dagen.

PYMs strategigruppe

PYM (De norske pinsemenigheters ytremisjon) har etter vedtak i årsmøtet nedsatt en arbeidsgruppe som skal «...legge frem misjonsstrategi i 2016 og nye statutter i årsmøtet 2017».

Menighetene er akkurat invitert til å bidra i prosessen som kan føre til at PYM får en ny og mer aktiv og visjonær rolle.

Disse er medlemmer i arbeidsgruppen:

Torsten Mentzoni, leder av PYMs hovedstyr, Barbro Kolbjørnsrud, medlem i hovedstyret, PYMs generalsekretær Bjørn Bjørnø, bistandsleder Toril Almnes, lederrådsmedlem og tidligere pastor i Klippen Sandnes Fred Håberg og den eksterne prosjektadministratoren Kjell Bugge Halvorsen.

Les også
Misjon for en ny generasjon
Les også
Urban pinsekirke er studentenes favorittmenighet
Les også
Pastorflukt fra pinse- menighetKlippen
Les også
– Det levende menighetslivet skal bære troen resten av livetDaniel Matthiesen