Vil forebygge hat med ny håndbok

I håp om å gjøre verden tryggere, har United States Holocaust Memorial Museum utgitt en håndbok for å motvirke farlige ytringer.

Boken er forfattet av en ung amerikaner som hjalp til med å dempe stammekonflikter i Kenya før valget i 2013.

– Dessverre tror jeg denne boken er mer relevant nå enn den var da vi startet prosjektet, sa forfatter Rachel Hilary Brown da boken ble presentert tidligere denne uken. Hun startet arbeidet med boken for to år siden mens hun var tilknyttet museets Simon-Skjødt-senter for forebygging av folkemord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Defusing hate» er den første boken i sitt slag. Den gir ikke en eksakt oppskrift på hvordan man kan dempe farlige ytringer. Måten ting blir sagt på og i hvilke sammenhenger uttalelsene kommer, varier for mye kloden rundt slik at det vil være meningsløst å prøve å komme med universell løsning som kan hindre voldsbruk.

I følge museet gir likevel boken lokale ledere hjelp til å forstå miljøene som skaper grunnlag for farlige ytringer og til å legge planer for å dempe reaksjonene før folk blir inspirert til å ta til våpen.

Gratis på nettet

Brown og Holocaustmuseet håper at «Defusing hate», som er tilgjengelig uten kostnad på nettet, vil hjelpe lokale aktivister til å spesiallage kampanjer som vil appellerer til et nøye utvalgt publikum.

Håndboken gir strategier for å definere målgrupper, hvordan man lager en melding, hvordan man velger det mediet som er best egnet til å spre budskapet og hvordan man unngår vanlige fallgruver. En av vanligste er å prøve å debattere med de som formidler hatefulle ytringer.

Håndboken gir blant annet følgende råd: – Gjør en misnøye til et samfunnsøkonomisk problem snarere enn et etnisk eller religiøst problem.

Utenrikstjenesten

Annie Bird, som arbeider i det statlige kontoret for behandling av konflikter og stabilitetsspørsmål, sa i forbindelse med presentasjonen at håndboken allerede har blitt brukt til å trene ansatte i den amerikanske utenrikstjeneste. Hun mente at bokens budskap også bør gjøres gjeldende når avdelingen begynner å bruke nye midler avsatt for å hindre overgrep.

– Nå har vi en robust håndbok for å hjelpe oss med å finne ut hvordan vi kan utforme et program, sa hun til forfatter Brown på boklanseringen.

– Jeg vil bli veldig glad hvis jeg kan oppleve å se at vi kan gå foran i en del arbeid ved hjelp av din bok i land i som er i faresonen for konflikter, sa Bird.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Farlig tale

Håndboken bygger på arbeidet til professor Susan Benesch ved American University som innførte begrepet «farlig tale», det vil si tale som øker risikoen for vold for en gruppe mennesker.

Brown bruker også begrepet «farlig tale» i motsetning til «hatefulle ytringer». Benesch har argumentert for at hatmeldinger ikke alltid er farlige. En person som kommer med hets av etnisk art innenfor hørevidde av noen, er skyldig i hatmeldinger, men sannsynligvis ikke i farlig tale.