Vil fjerne foreldelsesfrist for drap og overgrep

Gjer­nings­man­nen vil aldri slip­pe unna bare fordi det er gått lang tid,

Jus­tis­mi­nis­ter Grete Fa­re­mo (Ap) vil fjer­ne for­el­del­ses­fris­ten både for drap og sek­su­el­le over­grep mot barn.

Hvis jus­tis­mi­nis­ter Grete Fare­mos for­slag blir gjel­den­de rett, betyr det at et drap som ikke al­le­re­de er for­el­det når lov­end­rin­gen trer i kraft, hel­ler aldri vil bli det. Det samme gjel­der sek­su­el­le over­grep mot barn - gjer­nings­man­nen vil aldri slip­pe unna bare fordi det er gått lang tid, skri­ver Af­ten­pos­ten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag er for­el­del­ses­fris­te­ne fra 2 til 25 år, av­hen­gig av den øvre straffe­ram­me.

- Vi har ar­bei­det lenge for å styr­ke barns retts­sik­ker­het. Målet er å le­ve­re en pro­po­si­sjon som skal leg­ges fram for Stor­tin­get i løpet av året, sier Fa­re­mo.

Hun kan ikke anslå en dato for når for­sla­get kan tre i kraft, men sier at hen­sik­ten er at lov­end­rin­gen skal tre i kraft så raskt som mulig.

- Vårt for­slag styr­ker barns retts­sik­ker­het. Vi har sett at saker der barn er drept i nære re­la­sjo­ner, er blitt hen­lagt. Vi fore­slår der­for at det inn­fø­res en ord­ning der det opp­nev­nes en ad­vo­kat som skal iva­re­ta det drep­te bar­nets in­ter­es­ser, der ad­vo­ka­ten kan på­kla­ge hen­leg­gel­se, sier Fa­re­mo.