Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte indianske barn nær Ciudad del Este i Paraguay, i områder som tidligere besto av regnskog, under sin reise i Sør-Amerika.

Vil finne klimaløsninger uten USA

Vi har ikke tid til å vente på at USA skal komme på banen i klimasaken. Resten av verden må gå videre for å finne løsninger, mener miljøminister Erik Solheim (SV), som har vært på besøk i Sør-Amerika.

- Jeg har tilskyndet at alle nå må være fleksible. Hvis alle står fast på sine egne synspunkter, vil vi aldri komme videre, sier Solheim til NTB på tampen av besøket, der han blant annet har truffet ministre, urfolksrepresentanter og Uruguays president Jose Mujica. - Jeg er forholdsvis positiv til viljen til å finne praktiske kompromisser, sier Solheim etter rundturen. På turen har han blant annet sett regnskogområder som er blitt spist opp av soyaåkre i Paraguay, og en stor isbre som nesten er forsvunnet i Bolivia. Stadig mindre snø og is kan føre til vannmangel i Andes-regionen. Besøket ble avsluttet i Venezuela. Motstand Venezuela og Bolivia er land som gjorde seg bemerket med motstand mot København-erklæringen i desember i fjor. Men det er likevel store land som Kina og USA som gjør arbeidet med å få til en internasjonal klimaavtale vanskelig. - Det er jo ikke noen tvil om at den største enkeltfaktoren som skaper problemer i klimaforhandlingene, er at Senatet i USA ikke vil vedta Barack Obamas klimapakke. Men hele verden kan ikke vente på noen senatorer i USA. Vi er nødt til å gå framover med mange av disse tingene, hvis ikke lar vi det republikanske partiet i USA få styre verden, sier Solheim. Ekstremvær Han påpeker at flommen i Pakistan samt tørke i Russland og Venezuela er eksempler på ekstremvær som krever at verden finner løsninger på klimaproblemene. Selv har han liten tro på noen altomfattende klimaavtale under FN-møtet i Cancun i Mexico i desember. - Men vi har likevel høye ambisjoner om å få til viktige ting, sier Solheim, og nevner tiltak for å verne regnskog og overføring av teknologi fra industriland til utviklingsland. Han nevner også arbeidet med å finne måter å finansiere klimatiltak på, som blir ledet av statsminister Jens Stoltenberg. (©NTB)