Vikernes tiltalt for rasistiske utsagn i Frankrike

Må i retten svare for an­kla­ger om ra­sis­tis­ke blogg­inn­legg om jøder og mus­li­mer.

Til­ta­len mot tid­li­ge­re ter­ror­sik­te­de Varg Vi­ker­nes i Frank­ri­ke er klar. Han må 17. ok­to­ber møte i ret­ten, og svare for an­kla­ger om ra­sis­tis­ke blogg­inn­legg om jøder og mus­li­mer.

Retts­sa­ken fore­går i Paris, og han står til­talt for of­fent­lig opp­ford­ring til rase­hat og for å for­sva­re krigs­for­bry­tel­ser, mel­der frans­ke Le Monde iføl­ge Dag­bla­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi­ker­nes (40) ble på­gre­pet av anti­ter­ror­po­li­ti på et små­bruk i Corrèze sen­tralt i Frank­ri­ke i juli. Nord­man­nen ble løs­latt to-tre dager se­ne­re, siden fransk po­li­ti ikke kunne finne bevis for at han plan­la en ter­ror­ak­sjon.

Straffe­be­stem­mel­se­ne for rase­hat han er til­talt for, har en straffe­ram­me på ett års feng­sel. Mu­si­ke­ren tar til orde for at det fore­går et folke­mord i Euro­pa, og at hans blogg­inn­legg er ad­vars­ler i selv­for­svar.

- Jeg øns­ker å bli sik­tet for å ha spredd hat mot dem som for­sø­ker å ut­slet­te Euro­pa. Jeg vil på­be­ro­pe meg at jeg hand­let i selv­for­svar, og vil be­vi­se for ret­ten at jeg hadde god grunn til å eks­po­ne­re Euro­pas fien­der, skrev han på blog­gen sin tid­li­ge­re i au­gust.

Vi­ker­nes ba tid­li­ge­re i au­gust om penge­støt­te til å sak­søke frans­ke myn­dig­he­ter for på­gri­pel­sen og måten anti­ter­ror­po­li­ti­et gikk fram under på­gri­pel­sen.

(©NTB)

FAKTA om Varg Vikernes

* Født i Ber­gen 11. fe­bru­ar 1973

* Døpt Kris­ti­an Lars­son Vi­ker­nes, men skif­tet navn til Varg Kvis­ling Lars­søn Vi­ker­nes

* Kjent som «Gre­ven» etter ar­tist­nav­net «Count Grishnackh» i svart­me­tall­mil­jø­et

* Selv­er­klært ny­na­zist

* 1994: Dømt til 21 års feng­sel for dra­pet på band­kol­le­ga Øy­stein Aar­seth og tre kirke­bran­ner, blant annet bran­nen i Hol­men­kol­len ka­pell

* 2003: Møtte ikke opp etter per­mi­sjon fra Berg feng­sel

* 2004: Dømt til 14 må­ne­ders feng­sel for å ha kap­ret en bil under fluk­ten i 2003

* 2009: Løs­latt etter 16 år

* 2010: Flyt­tet til et små­bruk i Corrèze sen­tralt i Frank­ri­ke med kona og barna.

* 2013: På­gre­pet av fransk po­li­ti for ter­ror­plan­leg­ging, men slup­pet fri etter to døgn. Må 17. ok­to­ber møte i ret­ten, til­talt for of­fent­lig opp­ford­ring til rase­hat og for å for­sva­re krigs­for­bry­tel­ser

(Kil­der: NTB, Nett­avi­sen, Af­ten­pos­ten, Le Monde )

Les også
Vikernes: - Skammet meg over å være norsk