- Vi må skifte jobb oftere i framtiden

Næ­rings­mi­nis­ter Trond Giske (Ap) synes det er vans­ke­lig å si hva vi skal leve av i fram­ti­den.

- Det enes­te sikre er at vi kom­mer til å tren­ge stor evne til å om­stil­le oss, sier han.

Fre­dag leg­ger Giske fram den førs­te stor­tings­mel­din­gen om over­ord­net næ­rings­po­li­tikk på 15 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Norsk om­stil­lings­so­li­da­ri­tet» er et nøk­kel­be­grep i mel­din­gen, som tar for seg næ­rings­po­li­tik­ken fram til 2020. - Om­stil­lings­so­li­da­ri­te­ten, som vi kal­ler det, er ett av Nor­ges vik­tigs­te kon­kur­ranse­for­trinn, sier Giske til NTB.

Og den samme so­li­da­ri­te­ten er en av grun­ne­ne til at Norge er ett av ver­dens ri­kes­te land i dag, mener han.

Fel­les­ska­pet bi­drar

- Vår enor­me evne til å om­stil­le ar­beids­plas­ser, til å flyt­te ar­beids­kraft og ka­pi­tal over til vekst­næ­rin­ger, til å legge ned ulønn­som­me virk­som­he­ter og star­te nye, lønn­som­me be­drif­ter, er en av grun­ne­ne til Nor­ges rik­dom i dag, sier Giske.

Og han er ikke i tvil om år­sa­ken til at vi er så om­stil­lings­dyk­ti­ge: «Den nors­ke mo­del­len» .

- Den nors­ke mo­del­len in­ne­bæ­rer at vi har en so­li­da­ri­tet i sam­fun­net som sik­rer at kost­na­den ved om­stil­ling ikke skal bæres av den en­kel­te ar­beids­ta­ker alene.

Fel­les­ska­pet skal stil­le opp i disse om­stil­lings­pro­ses­se­ne, po­eng­te­rer Giske, og det kan være i form av ulike tryg­der, som ar­beids­le­dig­hets­trygd, ar­beids­mar­keds­til­tak og sko­le­rings­opp­legg til et sterkt of­fent­lig virke­mid­del­ap­pa­rat som hjel­per folk over i ny virk­som­het.

Pak­ker

Per­mit­te­rings­ord­nin­ger, for ek­sem­pel rul­le­ren­de per­mit­te­rin­ger som in­ne­bæ­rer at man deler på ar­beid i dår­li­ge tider, trek­ker han fram som et annet ek­sem­pel på om­stil­lings­so­li­da­ri­tet.

- Men det kan også være stør­re om­stil­lings­pak­ker, pak­ker vi har laget de gan­ge­ne lo­kal­sam­funn er ram­met av at en hjørne­steins­be­drift går over ende, sier Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han fram­he­ver også tre­parts­sam­ar­bei­det mel­lom en sterk fag­be­ve­gel­se, en sterk ar­beids­gi­ver­or­ga­ni­sa­sjon og det of­fent­li­ge.

- For også i dette sam­spil­let lig­ger mu­lig­het for å lage hel­het­li­ge løs­nin­ger hvor folk hjel­pes over i nytt ar­beid og næ­rings­li­vet blir om­stil­lings­dyk­tig, sier stats­rå­den.

- Den nors­ke mo­del­len er rett og slett vel­eg­net til å skape god næ­rings­ut­vik­ling - stikk i strid med en del spå­dom­mer om at vel­ferds­mo­del­len vi harn med gra­tis skole og helse­til­bud og høyt skatte­nivå, ikke leg­ger til rette for dette, sier han.

Sta­dig ras­ke­re

Giske er ikke i tvil om at end­rin­ge­ne i næ­rings­li­vet og ar­beids­li­vet bare vil gå ras­ke­re og ras­ke­re. Be­drif­ter må om­stil­le seg ras­ke­re, og vi må skif­te jobb of­te­re.

Der­for gjel­der det å ta vare på om­stil­lings­so­li­da­ri­te­ten og fel­les­ska­pet, mener han.

- Det vil hjel­pe norsk næ­rings­liv. Å svek­ke fag­be­ve­gel­se eller kol­lek­ti­ve av­ta­ler og gode fel­les­skaps­løs­nin­ger, vil også svek­ke om­stil­lings­dyk­tig­he­ten i Norge, sier Giske.

Han mener at han ser en svek­ket evne til om­stil­ling i land der mer av vel­fer­den er pri­va­ti­sert.

- Der tvi­hol­der ar­beids­ta­ke­re på ar­bei­det de har, fordi så mye av vel­fer­den deres er knyt­tet til job­ben, sier Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spleise­lag for kom­pe­tan­se?

Innen ram­men av den nors­ke mo­del­len ser han for seg at fel­les­ska­pet i fram­ti­den kan stil­le opp med virke­mid­ler som gjør at den en­kel­te kan fylle på med ny kom­pe­tan­se gjen­nom et langt yr­kes­liv.

- Van­li­ge ar­beids­ta­ke­re kan ha be­gren­set mu­lig­het til selv å ta per­mi­sjon og sørge for etter­ut­dan­ning, men sam­fun­net kan ha stor nytte av at de gjør nett­opp det. Det å få til et sam­ar­beid og kan­skje i fram­ti­da også et spleise­lag som bi­drar til det, er en mulig som den nors­ke mo­del­len gir, sier Trond Giske.