? Vi er i en krig for sivilisasjonen

USAs president George W. Bush forsvarer USAs krig i Irak som nødvendig for den globale krigen mot terrorismen, og maner USA til samhold.

USAs president brukte store deler av sin TV-overførte tale til nasjonen mandag kveld til å forsvare krigen i Irak, som stadig flere kritiserer for å være en avsporing i kampen mot terrorismen.

? Amerikas sikkerhet avhenger av utfallet av kampene i Bagdads gater, sa Bush.
? Vi gikk inn i Irak fordi Irak var en trussel. Uansett hvilke feil som har vært gjort i Irak, ville den største feilen være å tro at dersom vi trekker oss ut, vil terroristene la oss være i fred, sa han.

Lover å ta Osama bin Laden

Bush lovet også ta al-Qaidas leder Osama bin Laden, som han har snakket lite om den siste tiden.
? Uansett hvor lang tid det tar: Amerika ville finne deg, og stille deg til ansvar, sa Bush, med adresse til Osama bin Laden.

Ifølge Washington Post er alle spor etter Osama bin Laden «steinkalde». Amerikanske etterforskere har ikke fått troverdige spor å gå etter på over to år.
Presidentens tale til nasjonen ble holdt for å markere femårsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001. For fem år siden hadde president Bush et samlet USA bak seg når han proklamerte global krig mot terrorismen.

Nå står han i spissen for en splittet nasjon, og beskyldes av mange for å ha ført folk bak lyset om grunnene til invasjonen i Irak. Republikanerne risikerer å miste flertallet i Kongressen i mellomvalgene 7. november.

Manet til samhold

I talen manet Bush amerikanerne til å stå samlet, og varslet at krigen mot terrorismen vil bli langvarig.
? For å vinne krigen kreves målbevisst innsats fra en samlet nasjon. Vi må legge vår uenighet til side og arbeide sammen for å møte den prøvelsen historien har gitt oss. Dersom vi ikke beseirer våre fiender nå, vil våre barn stå overfor et Midtøsten overkjørt av terrorstater og radikale diktatorer med atomvåpen, sa Bush.

? Vi er i en krig for sivilisasjonen, som vil bestemme retningen for dette nye århundret og skjebnen til millioner av mennesker, la han til.

©NTB