- Vi er blitt avhengige av hverandre

Det startet med et julekort før krigen. Nå har Marie (95) og Torleif (96) Kvitno vært gift i 70 år.

- At vi kan tilgi hverandre har betydd mye for oss. Vi har ikke lagt oss til å sove en eneste kveld uten å ta opp ting som var uoppgjort mellom oss, forteller ekteparet Kvitno til Dagen.

Nå kan de feirejernbryllup med flere gjester enn de hadde da de giftet seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi sitter i deres koselige stue på Kleppe på Jæren. Ekteparet steller seg selv i eget hus. De siste tre månedene har de hatt hjemmehjelp annenhver uke.

Motto gjennom livet

23. oktober er det 70 år siden de giftet seg i Farsund i Vest-Agder. Dette var midt under andre verdenskrig. De unge ekteparet måtte først til sorenskriveren, fordi prestene ikke hadde vigselsrett. Men senere samme dag var de i kirken og fikk prestens velsignelse og forbønn.

- Presten talte over teksten «jeg og mitt hus, vi vil tjene Herren» (Josva 24,15). Dette har i hele vårt samliv vært et motto for oss, forteller Marie og Torleif.

Kjent gjennom brevskriving

Vi må tilbake til før krigen for å finne første gang de så hverandre. Marie bodde i Farsund, og Torleif var frelsesoffiser i byen.

- Jeg gikk i Frelsesarmeen og likte han veldig godt, minnes hun. Men det ble ikke noe mer mellom dem da.

Etter noen år ble Torleif syk og reiste fra Farsund. Marie fikk høre at han var hos besteforeldrene i Hardanger. Hun sendte et julekort til ham i 1937, og han svarte tilbake.

- Vi begynte å skrive til hverandre, og ble kjent gjennom brevskriving. Det skulle være et stevne i Flekkefjord på Kristi Himmelfartsdag i 1939, og der møttes vi for første gang som kjærester, forteller Marie.

- Torleif så ut til å være veldig snill, og dessuten var han en varm kristen, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Giftermål

Men det unge paret måtte vente i flere år før det ble anledning til å feire bryllup.

- Min lønn var 70 kroner i måneden, og det var ingen ting å gifte seg på. Men etter at jeg fikk ny jobb i en butikk, steg månedslønnen til 287,50 kroner. Da tenkte vi at nå kunne vi gifte oss, forteller Torleif.

Midt under krigen - 23. oktober 1943 - ringte bryllupsklokkene for ekteparet Kvitno i Farsund.

- Vi var omkring 40 gjester, og det var et veldig koselig bryllup. Det var ikke lett å skaffe de matvarer som trengtes under krigen. Men far var fra Danmark, og herfra fikk vi blant annet egg og smør, slik at vi kunne bake litt til bryllupet, forteller Marie.

Bibel og bønn

Den kristne troen har vært et fundament gjennom hele samlivet. Marie ble frelst som 17-åring, mens Torleif har alltid hatt en kristentro.

- Det er viktig at vi har hatt troen felles, for det ville vært veldig vanskelig hvis vi trakk i hver vår retning på dette punkt. Jeg tror ikke at det hadde gått så bra, sier Marie.

Torleif har vært søndagsskolelærer i 50 år, og fikk Kongens fortjenestemedalje i sølv i 2011 for sin innsats. Han har også vært på Slottet og takket kong Harald for utmerkelsen.

Andakt og bønn har fulgt ekteparet gjennom alle år, og hver morgen og kveld har de en stille stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I dag ble vi minnet om at « det er ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus» (Romerne 8,1), og det ble så godt for oss, sier Marie.

Åpenhet og kjærlighet

- Nå har dere vært gift i 70 år, og hva er oppskriften på et så langt samliv?

- Det er å ha den rette kjærlighet, og å være åpne for hverandre, sier Marie.

- Når vi er glade i hverandre, kan vi også tåle mye om det «knirker» litt iblant, legger Torleif til.

Ekteparet Kvitno synes det er trist at så mange ektepar skilles i dag.

- Jeg frykter at mange unge er for kravstore, og skal ha alt med en gang. Så får de lett mye gjeld, og problemene tårner seg opp, sier Marie.

- Vi begynte i det små, og det var aldri en tanke at vi skulle skille lag. Vi takker Gud fordi vi får lov til å ha hverandre, og vi er blitt veldig avhengige av hverandre, legger Torleif til.

Vonde dager

Men de har ikke bare hatt gode dager gjennom et langt samliv. De fikk en sønn og ei datter. I 1968 mistet de sønnen, som ble bare 40 år. Han fikk svulst på hjernen. De har også mistet en svigersønn på 53 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette var harde slag for oss, sier de stille.

Men de er glade for at de i dag har åtte barnebarn og 12 oldebarn.

Må tåle litt

- Har dere noen gode råd til unge som skal gifte seg?

- De må være glade i hverandre, og det må ikke bare være et flyktig øyeblikk. Dessuten må de tåle litt fra hverandre. Det er jo to helt forskjellige mennesker som møtes og skal leve sammen. Så vil de bli slipt gjennom årene, mener Marie og Torleif.

- Men hvordan bevare og nøre opp under kjærligheten?

- Det er å hjelpe hverandre i tykt og tynt, slik at vi blir avhengige av hverandre. I dag må vi alltid være sammen, for vi trenger hverandre, svarer Marie.

Takknemlighet

Ekteparet Kvitno er fylt av takknemlighet for at de har fått lov til å leve sammen i 70 år.

- Det er nåde hver dag. Vi takker Herren, for det er han som har ordnet det slik, sier Marie og Torleif Kvitno.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De gleder seg til søndag 20. oktober, da de skal feire sitt jernbryllup hosFrelsesarmeen på Bryne sammen med omkring 50 gjester.

DAGEN