– Vi arbeider intenst med å oppnå tillit

Rektor Erik Waaler har ledet behandlingen av klagesaken siden han var prorektor ved NLA høgskolen i 2014 og frem til i dag.

– Hvordan vil du beskrive miljøet ved NLA etter plagiat-saken?

– Vi har en flott stab som gjør en stor innsats. Hvis en ser på lærerutdanningen på Breistein har de gjort mer enn man kunne forvente det siste halvåret. De har blant annet skrevet en 800 siders lang søknad for å gå godkjent lærerutdanning etter at utdanningen blir på masternivå fra neste høst. Jeg opplever at arbeidsmiljøet er godt både på Breistein og i Sandviken. Det er stort pågangsmot og masse flotte medarbeidere. Det ytes bra på alle nivåer. Samarbeidet mellom Sandviken og Breistein fungerer godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan vil du beskrive ditt forhold til de ansatte på Breistein?

– Generelt fungerer det meste bra. Vi har hatt en klagesak som medfører noen utfordringer, men vi jobber seriøst med dette. I samarbeid med de ansatte har vi hentet inn ekstern hjelp for å løse det vi har hatt utfordringer med. Vi er i en god prosess.

– Både Arbeidstilsynets rapport, og forprosjektet til Dialog Advokater, avdekker at mange i NLAs avdeling på Breistein ikke har tillit til deg. Hva sier du til det?

– Det er selvfølgelig en utfordring at noen er misfornøyde med håndtering av en sak. Som nevnt arbeider vi sammen for å løse denne utfordringen. Jeg glad for at vi har en åpen dialog.

– Ifølge rapporten fra Dialog Advokater sier de fleste som er intervjuet ved Breistein at de ønsker en beklagelse av deg. Er det aktuelt for deg å beklage?

– Jeg ønsker ikke å kommentere de interne prosessene vi har.

– Hvorfor ikke?

– Det er viktig for oss å bygge tillit. Derfor må denne prosessen få gå sin gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I rapporten til Dialog Advokater sier flere ansatte på Breistein at saksbehandlingen av klagesaken har vært svært mangelfull. Er det noe du vil beklage i behandlingen av denne saken?

– Jeg vil nok si at i behandling av konflikter er det alltid noe man kunne gjort annerledes når man ser seg tilbake. Slik er det også i denne saken.

– Hva kunne du ha gjort annerledes?

– Jeg ønsker ikke tematisere det. Men når en ser seg tilbake, ser en styrker og svakheter i det som er gjort.

– Slik jeg forstår ønsker du ikke å gi noen konkrete beklagelser offentlig. Har du beklaget internt til ansatte?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

– Mange i Breistein-miljøet er usikre på om den siste rapporten fra Granskningsutvalget «renvasker de påklagede». Hva mener du?

– Vi har konkludert i et rektorvedtak at det ikke foreligger alvorlige brudd på forskningsetikkloven, og at de innklagede i sine trykte arbeider har gitt tilstrekkelig referanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er dette vedtaket kommunisert til de ansatte ved høgskolen?

– Ja, det er kommunisert internt blant de ansatte og til de det gjelder.

– Fortsatt er det mange ansatte på Breistein som ikke har tillit til ledelsen. Hvordan vil du løse dette?

– Vi har hentet inn ekstern hjelp og jobber med dialog. Det er det viktigste vi kan gjøre i denne situasjonen.

– Denne høsten har dere hatt tre av i alt fem dialogmøter. Hvordan har du opplevd møtene?

– Jeg ønsker som sagt ikke å kommentere den interne prosessen.

– Har du tro på at tilliten skal gjenopprettes?

– Ja, det er målet. Det arbeider vi intenst for å oppnå. Men man kan ikke kreve tillit, man kan bare arbeide for å gjenopprette den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.