VETERAN-ADVARSLER:Både Einar Steensnæs (t.v.) og Hans Olav Tungesvik anbefalte sterkt at KrF orienterer seg mot sentrum. Tidligere leder og statsråd Valgerd Svarstad Haugland har ikke talerett på årets landsmøte, men støtter sine partikollegaer.

Veteraner advarer mot Frp-samarbeid

Profilerte KrF-veteraner advarer nå partiet mot å se til ytre høyre for å finne tilbake sin politiske styrke. Sentrums-orientering er eneste alternativ.

På landsmøtet i Trondheim var både Hans Olav Tungesvik og Einar Steensnæs klare i sine advarsler uten å nevne Fremskrittspartiet ved navn.- Jeg er stolt av å være med i et parti som løfter fram fattigdomsbekjempelse. Vi har alltid gått i front. Snu dere og se hvem som følger på bak denne fanen. Da vil dere se at det er ganske tynt på høyrefløyen og ytterst på den høyreflanken er det ingen som følger på, sa Einar Steensnæs som talte i egenskap av æresmedlem.Han har den siste tiden vært leder av det statlige matkjede-utvalget, og innrømmet at vi har høye matpriser i Norge.- Det er det noen gode grunner for: Vi ønsker levedyktige samfunn ute i distriktene, levende bygder og jordbruk i alle deler av landet. Alt dette har en pris, og vi må betale for det via matprisene og statsbudsjettet.- Også under denne distriktspolitiske fanen befinner det seg mange politiske farger, men vi kan snu oss igjen og vi ser det samme: Det er tynt på høyrefløyen og ytterst på høyre flanke finnes det ingen, påpekte Einar Steensnæs.Styr unna!- Styre unna denne unyttige debatten om at vi skal gjenvinne vår politiske styrke ved å gjenfinne vår identitet som et såkalt borgerlig parti.- Det vil være å snu utviklingen tilbake til en toblokkstenkning i norsk politikk. Det er en tenkning vi forlot for lenge siden. KrF skal gjenfinne sin identitet i sentrum av norsk politikk. Der er jeg helt enig med Hans Olav Tungesvik, sa veterankollega Steensnæs.Det Tungesvik sa tidligere i generaldebatten var en sterk påminnelse om KrFs plass i sentrum av norsk politikk:- Eg vil tilrå KrF å jobba hardt for atter å få på dagsorden ein atterreising av sentrumsalternativet samansett av KrF, Senterpartiet og Venstre, sa lederen i partiets seniorutvalg.Han la til at han kjenner seg trygg på at det er ynskje og vilje til det same i dei to andre partia, jamvel om dei i dag er i andre posisjonar.Som folkeviljenHans Olav Tungesvik la til at Sentrumsregjeringa fra 1997 til 2000 etter hans syn i stor grad var representativ for folkeviljen.- Dei fann gode mellomløysingar i svært mange saker og folk flest var tilfreds.- Det norske folk er i hovedsak innstilte på sentrumsløysingar i politikken. Verken ultraraudt eller mørkeblått er det folk ynskjer seg, sa den tidligere stortingsrepresentanter som pekte på en rekke saker der sentrumspartiene finner hverandre:- Distrikter, små enheter, desentraliserte helsetilbud, etisk refleksjon i medisinsk innfløkte saker, balanse mellom offentlig og privat økonomisk politikk, helsestell og skolestell, nei til kommersialisering og konkurranseutsetting.@Kreditering:DAGEN