– Verden må hindre sultkatastrofe ved Tsjadsjøen

Millioner av mennesker risikerer å sulte i hjel på grunn av konflikten med Boko Haram i Vest-Afrika. Nå ber en rekke hjelpeorganisasjoner verden reagere.

Sultkatastrofen ved Tsjadsjøen er en av verdens mest underrapporterte kriser til tross for at den har rammet millioner av mennesker. Fredag er det innkalt til krisemøte under FNs hovedforsamling for å diskutere hva som kan gjøres.

– Til tross for at det nå er erklært unntakstilstand i visse områder, har befolkningen fått veldig lite humanitær hjelp. Det lille vi har vært i stand til å bidra med, dekker bare så vidt de mest prekære behovene for mat, vann, hygiene og tak over hodet, sier Olivier David, Flyktninghjelpens landdirektør i Nigeria, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

17 drept

Det er herjingene til Boko Haram og militære forsøk på å bekjempe ekstremistgruppen som har ført til den store matmangelen.

Torsdag ble 17 personer drept i kamper mellom den ytterliggående islamistgruppa og nigerianske soldater nordøst i Nigeria. Ifølge en talsmann for hæren var det 15 opprørere og to soldater blant de drepte.

Den omfattende volden gjør at folk ikke lenger har tilgang til markene sine, og heller ikke til elver og innsjøer der de kan fiske. Butikker og markeder er stengt, og det er innført forbud mot transportmidler, som for eksempel motorsykler.

Truer 6 millioner

Krisen er Afrikas raskest voksende, ifølge Flyktninghjelpen, som melder at alvorlig matmangel truer så mange som 6,3 millioner mennesker i Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun. I områdene rundt Tsjadsjøen, som ligger der de fire landene møtes, befinner det seg nå 2,6 millioner internt fordrevne.

15 hjelpeorganisasjoner er til stede i regionen, og alle ber verden reagere øyeblikkelig. I enkelte områder av delstaten Borno lider nå halvparten av alle barn under fem år av akutt underernæring.

Samtidig er det vanskelig å vite katastrofens omfang ettersom trusselen fra Boko Haram gjøre det umulig for hjelpearbeidere å nå ut til mange områder der det befinner seg flyktninger.

I tillegg er midlene til nødhjelp så små at det er vanskelig å gi skikkelig hjelp til dem som befinner seg innenfor hjelpeorganisasjonenes rekkevidde.

– Tigger etter mat

– Vi ser familier på kanten av hungersnød. Hvis hjelpeorganisasjoner ikke når ut i konfliktområdene, vil katastrofen vokse seg langt større enn det vi står overfor nå. Mange som kommer til leirene er allerede underernærte. Vi ser mennesker som ikke har spist på flere dager, mange tigger etter mat. Hvis situasjonen forverres ytterligere, vil mange flere liv gå tapt, sier Yannick Pouchalan, som er landdirektør i Nigeria for Action Against Hunger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enkelte av barna som kommer til Leger Uten Grensers klinikk i Maiduguri, dør i løpet av kort tid.

– Dette er barn som i bunn og grunn har vært sultne hele livet, og for noen har det gått så langt at de dør her i løpet av 24 timer sier den amerikanske jordmoren Jean Stowell, som leder klinikken, til nyhetsbyrået AP.

(©NTB)