GÅTEFULL: Nord-Koreas leder Kim Jong-un er for enkelte en gåte, mens andre mener han er en målbevisst pragmatiker med en klar plan for landet. (Foto: AFP Photo / KCNA via KNS / NTB scanpix)

Verden forsøker å knekke Kim-koden

Nord-Ko­reas unge leder Kim Jong-un slår om seg med trus­ler og ag­gres­siv re­to­rikk på samme måte som sin far. Bak fa­sa­den kan det lure en ut­spe­ku­lert prag­ma­ti­ker.

LES OGSÅ: Truer USA med «nådeløst» atomangrep

Ver­den har på mange måter fått det samme for­hol­det til unge Kim som den hadde til hans far Kim Jong-il. Igjen rea­ge­res det med ufor­stå­en­de hode­rys­ting, lat­ter­lig­gjø­ring og frykt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I be­gyn­nel­sen av mars moret mange seg over bil­de­ne av Kim og den ame­ri­kans­ke bas­ket­ball­stjer­nen Den­nis Rod­man, som viste de to i fest­lig lag etter en bas­ket­ball­kamp i Pyong­yang.

En måned se­ne­re frem­står han mer som en løs kanon på dekk, på nip­pet til å brin­ge Ko­rea-halv­øya inn i en ka­ta­stro­fal krig.

Kort farts­tid

Det er nå mind­re enn 16 må­ne­der siden Kim over­tok etter sin far, som døde i de­sem­ber 2011. At han al­le­re­de etter så kort tid har sør­get for en kraf­tig til­spis­sing av kon­flik­ten på Ko­rea-halv­øya, vek­ker be­kym­ring.

- For å være ærlig tror jeg ennå ikke vi vet helt hva han hol­der på med, sier Nord-Ko­rea-eks­per­ten Alek­sandr Mansou­rov ved John Hop­kins Uni­ver­sity.

Han mener at Kims mang­len­de er­fa­ring kom­bi­nert med om­ver­de­nens mang­len­de er­fa­ring i å hånd­te­re ham, ska­per en far­lig si­tua­sjon.

Også Kims far ba­lan­ser­te på ran­den av krig, men han viss­te når han skul­le trek­ke seg til­ba­ke, på­pe­ker Mansou­rov.

- Vi viss­te in­nerst inne hvor hans gren­ser var, hvor brem­se­ne hans var, og hvil­ke knap­per som skul­le tryk­kes på, for å få ham til å opp­fø­re seg, sier han til ny­hets­by­rå­et AFP.

- Når det gjel­der søn­nen hans, har vi ingen re­sul­ta­ter å vise til. Vi vet ikke hvor gren­se­ne hans går, hvor langt vi kan pres­se ham, eller om han har noen brem­ser over­ho­det, sier fors­ke­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gåte­full

Unge Kim synes å være mer utad­vendt enn sin far, men han er li­ke­vel gåte­full, spe­si­elt på det per­son­li­ge pla­net. Han er ung, men uvisst hvor ung.

Noen sier 28 år, andre sier 30. Han har en sti­lig kone, men hvor mange barn de to måtte ha, eller hvil­ket kjønn de har, er ukjent.

Hans til­syne­la­ten­de for­kjær­lig­het for for­nøy­el­ses­par­ker og tegne­se­rie­fi­gu­rer står i skarp kon­trast med stil­lin­gen han har som sjef for ver­dens femte størs­te hær, som er i ferd med å bygge opp sitt kjerne­fy­sis­ke ar­se­nal.

I Sør-Ko­rea, som har mer er­fa­ring med Nord-Ko­reas merk­ver­di­ge opp­før­sel enn noen andre, mener flere ana­ly­ti­ke­re at Kim i rea­li­te­ten er en ut­spe­ku­lert prag­ma­ti­ker.

- Kim hadde kort tid til å for­be­re­de seg til le­der­ver­vet, noe som in­ne­bar at han måtte være ras­ke­re og mer ag­gres­siv for å få kon­troll over makt­eli­ten, sier freds­fors­ker Chang Yong-se­ok ved Se­ouls na­sjo­na­le uni­ver­si­tet.

En annen sør­korea­ner, pro­fes­sor Yang Moo-jin, av­vi­ser spe­ku­la­sjo­ne­ne om at Kim kun er en nikke­duk­ke for ge­ne­ra­le­ne. Han mener Kim har full kon­troll over både kom­mu­nist­par­ti­et og mi­li­tæ­ret og viser til at han var raskt ute med å rense ut sen­tra­le tje­neste­menn etter at han fikk mak­ten.

- Vil være frel­ser

Men hva er det egent­lig den unge le­de­ren vil med ut­fal­le­ne, som de siste ukene har brakt Nord-Ko­rea øverst på den in­ter­na­sjo­na­le dags­or­de­nen?

De er først og fremst myn­tet på hjemme­pub­li­kum, mener Da­ni­el Pink­ston i tenke­tan­ken In­ter­na­tio­nal Cri­sis Group. Han tror Kims mål er å bygge opp et bilde av seg selv som lan­dets red­nings­mann, en leder som er i stand til å skrem­me erke­fien­den USA fra å in­va­de­re lan­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Først når den på­gå­en­de mi­li­tær­øvel­sen mel­lom USA og Sør-Ko­rea av­slut­tes i april, tror han Kim vil dempe seg.

- Når øvel­se­ne er over, vil bud­ska­pet være: Se! De hadde tenkt til å in­va­de­re oss med sine B-52-bombe­fly, men de gjor­de det ikke på grunn av våre av­skrek­ken­de atom­vå­pen og på grunn av vår frel­ser, den store Kim Jong-un. Det er slik det fun­ge­rer, sier Da­ni­el Pink­ston. (©NTB)

LES OGSÅ: Nord-Korea truer USA med «nådeløst» atomangrep