Han mener saken er blitt mer alvorlig ved at departementets politiske ledelse trosset anbefalingene fra embetsverket om ikke å tildele penger til den SU-tilknyttede organisasjonen Jenteforsvaret.

Venstreleder: - Neppe overlevd i en mindretallsregjering

Opposisjonen på Stortinget holder fast ved trusselen om å åpne kontrollsak mot SV-statsråd Audun Lysbakken.

Høyre og Fremskrittspartiet vil åpne kontrollsak mot SV-statsråd Audun Lysbakken.

Høyres Per-Kristian Foss sier til NTB at han vil innstille på at det åpnes sak når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité møtes førstkommende tirsdag. Frps og Høyres representanter vil sammen kunne sørge for et slikt vedtak, ettersom komiteen opererer med såkalte mindretallsrettigheter.

- Jeg mener vi allerede nå må konkludere med at det er grunnlag for å åpne sak. Men spørsmålet skal diskuteres i komiteen først, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).

LES OGSÅ: SV advartemot palestinsk UNESCO-medlemskapHareide: - Spent på Lysbakken
- Mer alvorlig

Anundsen mener saken er blitt mer alvorlig ved at departementets politiske ledelse trosset anbefalinger fra embetsverket da den SU-tilknyttede organisasjonen Jenteforsvaret ble tildelt penger til selvforsvarskurs.

- Statsråden burde informert om dette allerede første gang han forklarte seg om sin handlemåte. Han burde forstått at informasjonen om overprøving av embetsverket var av interesse for komiteen, sier Anundsen.

Han merker seg at Lysbakken nå varsler full gjennomgang av alle tilskudd som Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ga i 2011.

- Dette forsterker mistanken om udetonerte bomber i departementets øvrige tilskuddsforvaltning, sier Anundsen.

Kritikk

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Audun Lysbakken neppe hadde overlevd som statsråd i en mindretallsregjering.

- Dersom han fortsetter, er det fordi statsminister Jens Stoltenberg velger å se bort fra dette grove regelbruddet, sier Skei Grande som viser til at Transparency Norge har omtalt dette som politisk korrupsjon.

Når det åpnes kontrollsak mot en statsråd, innebærer det at denne møtes med formell kritikk i form av en innstilling som skal opp for Stortinget i plenum.

- Hvor sterk kritikken blir, kan vi ikke si noe om nå, sier Foss.


FAKTA: Selvforsvarssaken
* Barne- og likestillingsdepartementet bevilget i fjor høst 500.000 kroner til selvforsvarskurs for jenter. Tilskuddet ble ikke lyst ut på forhånd, men 154.000 kroner ble tildelt organisasjonen Jenteforsvaret - som springer ut av Sosialistisk Ungdom. 346.375 kroner gikk til et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag fylkeskommune og LLH Trøndelag.

* Etter at Dagbladet skrev om saken, har barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) beklaget håndteringen av saken i to brevrunder med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Neppe adgang

En kontrollsak som ender med kritikk av en statsråd, kan ha tre utfall. Ordinær kritikk eller mistillitsvotum er ytterpunktene. Et såkalt daddelvedtak er en form for mellomting.

- Det er et gammeldags uttrykk, men et daddelvedtak er så nær mistillit fra Stortinget som en statsråd kan komme, sier Foss.

Han erkjenner at kontrollsaken mot Lysbakken neppe vil ende med statsrådens avgang, all den tid den rødgrønne regjeringen har flertall på Stortinget.

- Men det betyr jo ikke at Stortinget ikke skal fremme kritikk og åpne sak når vi mener det er grunnlag for dette, sier han. (©NTB)Les mer om norsk politikk påvåre innenrikssider.