Venstre-toppenes ønskeliste

Dette er departementene Venstre ønsker seg.

FØLG VENSTRES LANDSMØTE PÅ DAGEN.NO

Kunn­skaps­de­par­te­men­tet, Sam­ferd­sels­de­par­te­men­tet, Miljø­vern­de­par­te­men­tet og Olje- og energi­de­par­te­men­tet står på Venst­res ønske­lis­te der­som par­ti­et skul­le havne i re­gje­ring etter høs­tens valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Parti­le­der Trine Skei Gran­de lan­ser­te seg selv som lan­dets neste kunn­skaps­mi­nis­ter under åp­nings­ta­len til Venst­re-lands­mø­tet fre­dag.

Nest­le­der­ne Ola Elve­stu­en og Terje Brei­vik er ikke like klare med sine jobb­søk­na­der, men det er li­ke­vel ingen tvil om hvor­dan ønske­lis­ten ser ut.

- Det er for så vidt mange de­par­te­men­ter jeg kunne tenke meg. Men jeg skul­le gjer­ne bygd mer tog, sier Elve­stu­en på spørs­mål om hvil­ket de­par­te­ment han helst tar over.

- Sam­ferd­sels­mi­nis­ter, altså?

- Nei, altså, vi for­de­ler ikke noe som helst nå.

Brei­vik vel­ger på sin side å vise til saks­om­rå­de­ne på spørs­mål om vik­tigs­te de­par­te­ment.

- Kunn­skap på topp. Så klima, ener­gi og sam­ferd­sel. Der lig­ger også ønske­lis­ten for de­par­te­men­ter, sier han til NTB.

Mange mu­lig­he­ter

Venst­re-le­del­sen inn­røm­mer at det ikke går noen dob­belt­spo­ret høy­has­tig­hets­jern­bane inn i re­gje­rings­kon­to­re­ne. At par­ti­ets fore­truk­ne al­ter­na­tiv med dem selv, KrF og Høyre vans­ke­lig blir noe av så lenge Frem­skritts­par­ti­et har re­gje­rings­makt innen rekke­vid­de, be­sva­rer Skei Gran­de på føl­gen­de måte:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En re­gje­ring med Høyre, Venst­re og KrF ser i hvert fall i øye­blik­ket ut til å være et mer rea­lis­tisk al­ter­na­tiv enn en fort­satt rødgrønn re­gje­ring. Så er det mange måter å danne en ny re­gje­ring på, in­klu­dert mindre­tall­sva­ri­an­ter. Mu­lig­he­te­ne er så mange at jeg ikke helt ser po­en­get med å vur­de­re de ulike va­ri­an­te­ne.

I sen­trum

Li­ke­vel er det ingen tvil om at hun set­ter pris på dis­ku­sjo­nen og de vans­ke­li­ge spørs­må­le­ne om å sam­ar­bei­de med et Frp som mange Venst­re-vel­ge­re sier nei til.

- Det er helt topp at vi er en del av re­gje­rings­dis­ku­sjo­nen. Al­ter­na­ti­vet ville vært et ma­re­ritt, sier Skei Gran­de.

En spørre­un­der­sø­kel­se som SV har fått gjen­nom­ført og som Dag­bla­det gjen­gir lør­dag, fny­ser hun av. Den for­tel­ler at 48 pro­sent av Venst­res vel­ge­re hel­ler vil ha en rødgrønn re­gje­ring etter val­get enn en bor­ger­lig re­gje­ring der Frp er med.

- Når mot­stan­der­ne våre bru­ker store pen­ger for å sver­te oss midt under vårt eget lands­møte, så er det for så vidt bare hyg­ge­lig. Men selve spørs­måls­stil­lin­gen er tøy­se­te. Dette vit­ner mest av alt om hvor de­spe­ra­te SV er, sier Venst­re-le­de­ren.

Dritt­pak­ker

Hun sier hun er for­be­redt på mer mot­stand i en valg­kamp der Venst­re bare er 10.000 vel­ge­re fra å synke under sperre­gren­sen nok en gang.

- Jeg har fått en viss tre­ning i å hånd­te­re dritt­kam­pan­jer mot oss. Ved lo­kal­val­get i 2009 gikk Jonas Gahr Støre fra dør til dør i Venst­res kjerne­om­rå­de i Oslo. I Ul­le­vål Hage­by, der Venst­re har en opp­slut­ning på 60 pro­sent, ble folk for­talt at en stem­me på Venst­re er en stem­me på Frp. Det har jeg fra folk som bor i om­rå­det. Og for å si det sånn: Den slags vir­ker mot sin hen­sikt, sier en kamp­lys­ten Venst­re-le­der til NTB.

Gir seg ikke

Sam­ti­dig må hun selv ut i et far­vann der det hand­ler om å hente til­ba­ke tapte vel­ge­re. De fles­te tid­li­ge­re Venst­re-vel­ger­ne fin­nes i dag i Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi må jobbe med å få dem til­ba­ke. Vi vet at det ikke er noen enkel marsj, men sam­ti­dig hol­der vi på målet om 7 pro­sents opp­slut­ning. Vi har nem­lig rig­get par­ti­et på en helt ny måte før valg­kam­pen og vi står bedre rus­tet enn noen gang. Jeg opp­le­ver også at par­ti­et er mer sam­men­svei­set, tak­ket være god sko­le­ring i or­ga­ni­sa­sjo­nen, sier Skei Gran­de.

- Og med den mål­set­tin­gen - hva skjer der­som valg­re­sul­ta­tet blir under sperre­gren­sen?

- Da blir det mye hardt ar­beid.

- Som du er be­redt til å ta fatt på?

- Jeg har ingen pla­ner om å gi meg, og jeg opp­fat­ter hel­ler ikke at par­ti­et øns­ker det. (©NTB)