VIPPER: Venstres stortingsgruppe sitter på vippen i spørsmålet om vinmonopolets åpningstider. Nå signaliserer Ketil Kjenseth (t.h) at det ikke er så viktig for dem å holde polet åpent på julaften. Fra v. Pål Farstad, Abid Q. Raja, sekretær Ingvild Hornburg, partileder Trine Skei Grande, Terje Breivik og Sveinung Rotevatn.

Venstre kan snu om pol

Alkoholliberale Venstre åpner for å snu i saken om julestengte pol.

De har fremdeles ikke behandlet saken i stortingsgruppa, opplyser Venstre-leder Trine Skei Grande i en melding til Dagen.

Dermed gir Venstre seg selv et handlingsrom etter at de har havnet på vippen i spørsmålet i om Vinmonopolet skal ha åpent på julaften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I midten av mai satt en rekke partier på gjerdet og avventet det betente spørsmålet om nordmenn skal kunne kjøpe vin på julaften. Både KrF, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har falt ned på at de vil skjerme julaften av hensyn til barna.

Dermed må regjeringen søke støtte hos Venstre for å få flertall for sitt forslag om å liberalisere åpningstidene til Vinmonopolet.

Forkjemper for barn av rusmisbrukere,Paal-André Grinderud, har kjempet en intens kamp for å få politikerne til å skjerme julaften. Venstre har et alkoholliberalt program hvor de går mot statlige begrensninger på åpningstider i butikker eller for salg og skjenking av alkohol. De går også inn for å tillate salg av vin i dagligvarebutikker.

Pinseaften skrev Vårt Land at Venstre vil stemme for forslaget fra regjeringen om å la Vinmonopolet ha åpent på jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften, pluss valgdager.

Kan snu

Men nå signaliserer helsepolitisk talsperson Ketil Kjenseth at de kan være åpne for å skjerme julaften.

– Akkurat den dagen er det ikke så fryktelig viktig å ha å vinmonopolet åpent, sier Kjenseth til Dagen.

Han viser til at de ikke har gått i noen forhandlinger med regjeringspartiene om saken, men viser til at de generelt forholder seg til avtalen om å liberalisere polets åpningstider

– Vi er åpne for at man ser på salgstiden på flere dager, men ikke alle. Dessuten er dette noe Vinmonopolet kan regulere selv, påpeker Kjenseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bønn til Skei Grande

Tirsdag sendte Paal-André Grinderud en bønn til Venstreleder Trine Skei Grande:

«Vi ber kun om julaften, kjære Trine. Ha gjerne Vinmonopolet åpent andre helligdager, men gi oss en symboldag», ber Grinderud i en tekstmelding sendt til Skei Grande i går.

Til Dagen sier han at Venstre er det eneste partiet som mangler et klart standpunkt i saken.

– Om Høyre og Frp går for dette, er det jo skandaløst om Venstre står på sidelinjen.

– Når de vet hva som har skjedd med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF i denne saken, da burde det begynne å rumle litt i magen hos dem også.

Bønne-brev

Torsdag formiddag vil Grinderud troppe opp på Stortinget med etpersonlig brev til de 77 representantene som er valgt inn for regjeringspartiene.