Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fikk et utvalg penner av Andrea Sjøvoll i Press og Bård Krog Vinje i Ungdom og Fritid utenfor Stortinget torsdag. De skulle gjøre det lettere for ham å ratifisere tilleggsprotokollen til FNs barnekonvensjon.

Venstre alene om barnekonvensjon

Venstre ble stående alene da Stortinget torsdag behandlet spørsmålet om Norge bør godkjenne tilleggsprotokollen om klagerett til FNs barnekonvensjon.

Partiet tok i sin tid initiativ til et representantforslag om saken. De øvrige opposisjonspartiene stilte seg bak forslaget, men endret det sammen med regjeringspartiene i utenrikskomiteen, der Venstre ikke er medlem.

- Det er positivt med en omforent løsning som inkluderer alle komiteens medlemmer, sa Høyres Peter Gitmark under torsdagens stortingsdebatt.

KrFs Dagfinn Høybråten bemerket at det hører til sjeldenhetene at opposisjonen sikrer flertall for et forslag som inneholder et pålegg til regjeringen, og la til at innstillingen fra utenrikskomiteen ligger svært nær det opprinnelige representantforslaget.


Venstre-leder Trine Skei Grande var imidlertid ikke tilfreds med resultatet, som simpelthen slår fast at fordeler og ulemper ved å ratifisere tilleggsprotokollen skal utredes i løpet av våren 2013. Hun hadde helst sett at ratifikasjonen kom prompte.

Norge har riktignok implementert barnekonvensjonen i gjeldende rett, men tilleggsprotokollen innebærer at myndighet må avstås til et overnasjonalt organ, noe regjeringen ikke uten videre går med på.

- Det er rimelig med en gjennomgang av konsekvensene før en slik beslutning fattes, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).


(NTB)