Generalsekretær Rolf G. Heitmann i Israelsmisjonen.

Venner av Israel får ikke visum til Israel

Den Norske Israelsmisjon sliter med å få visum til Israel. En familie har ventet på utreise siden august på grunn av den vanskelige situasjonen.

 - Vi har forståelse for at israelske myndigheter vil kontrollere immigrasjonen til landet, og har klare retningslinjer i slike spørsmål. Men i en overgangsfase opplever vi at det er kaotiske forhold, og søknader blir liggende lenge uten å bli behandlet, sier generalsekretær Rolf G. Heitmann i Israelsmisjonen i en kommentar til DagenMagazinet.

- Situasjonen fører til at vi må vente med å sende ut medarbeidere til Israel, og dette gjelder blant annet en familie som skulle dratt i august, men som fortsatt ikke er klarert for utreise, opplyser han.

Oppholdstillatelse

Heitmann legger til at i tillegg til problemer med visum, er det kommet en innstramning når det gjelder oppholdstillatelse for utlendinger som jobber i religiøse institusjoner i Israel. Tidligere fikk man inntil fem års opphold, og kunne så dra ut av landet for en tid og komme tilbake igjen.

- Men nå får vi bare to års oppholdstillatelse, og må i mellomtiden være minst et år ute av Israel. Dette berører ikke så mye våre volontører som har ett års kontrakter, men det er verre for våre medarbeidere som skal være på langtidsopphold i landet, sier Heitmann.

Vurdere strategi

- Vi opplever at det er usedvanlig lang behandlingstid i et omfattende byråkrati. Dette fører til at vi må vurdere hele strategien med å ha personer på langtidskontrakt i Israel, sier generalsekretæren.

- Kan den vanskelige situasjonen også være påvirket av at Israel ikke ønsker misjonærer i landet?

- Vi vet at det er krefter i Israel som bruker ulike midler i sin lobbyvirksomhet, og er opptatt av at kristne arbeidere også er aktive vitner for sin tro. Men vi har avtaler med Det Lutherske Verdensforbund, og dette sikrer oss rett til å ha medarbeidere i Israel. Vi håper derfor på sikt at denne ordningen vil fortsette, for vi er avhengig av å ha folk i landet, svarer Rolf G. Heitmann.

Få visum på plass

- Hva vil dere gjøre i tiden fremover?

- Vi arbeider for å få på plass de visumsøknadene vi har inne til behandling, og vil ha kontakt både med politiske myndigheter og Det Lutherske Verdensforbund. Vi trenger forutsigbarhet på lengre sikt, for hvis ikke må vi vurdere vår videre strategi i Israel, svarer han.   

@Kreditering:DM