Velg ekteskapet, Haakon

Kristne samlivseksperter og ekteskapsrådgivere gir et samstemt råd til Kronprins Haakon. Han bør velge ekteskap fremfor samboerskap.

- Jeg opplever Kronprins Haakon som en reflektert person, og tror han må ha tenkt nøye igjennom dette, men det er klart han gjør noen valg nå, som viser et klart brudd med tradisjonen. Kronprinsen viser at han vil ta ansvar, og det er vanskelig å måle ansvarlighet, sier generalsekretær i Kirkens Familievern Knut Alve.

Forbilder
- Jeg hadde unnet dem en ramme som gir dem mer trygghet i utgangspunktet, sier Ole-Magnus Olavsrud, som har erfaring fra samlivskurs for 13.000 par. - Jeg ble lei meg, da jeg så overskriften i avisen, fortsetter Olavsrud, dypt overbevist om at det er viktig med beskyttelse rundt samlivet. Ekteskapet er et fristed til ikke bare å være på prøve. Du er akseptert, den andre har valgt deg på en langsiktig basis. Dette er en viktig opplevelse, uansett hvem det gjelder. Olavsrud nevner også den høye profilen kongefamilien har med hensyn til å være forbilder. - Når de nå har valgt å flytte sammen, skulle jeg ønske at de relativt fort finner ut av ting og gifter seg. Det viser seg nemlig at der man bor sammen først, er det en høyere frekvens for brudd. Om de gifter seg vil det gi gode signaler til unge mennesker, avslutter Ole- Magnus Olavsrud. - Dette er et dårlig signal fra høyeste hold. Kongefamilien har aldri stått fram som tydelige kristne, men dette er å ta avstand fra kristne verdier, sier Hege Bentzen som leder Ungdom i Oppdrags disippeltreningsskole (DTS) for familier.

Lettvint
- Vi trodde at kongefamilien hadde et annet ståsted. De har et ansvar andre ikke har. Medlemmer av kongefamilien bør være gode modeller, kommenterer Judith Torvik. Sammen med sin mann Ingvar holder hun samlivskurs over hele landet. - I intervju med Dagsrevyen virker det som om Kronprinsen har et sterkt ønske om å gifte seg. Men det at han velger å flytte sammen med Mette-Marit, signaliserer samliv som noe lettvint. Jeg vil likevel ikke gi Kronprinsen skylden for denne holdningen hos folk, den har vært der lenge. Judith Torvik understreker at det er viktig at kristne ikke fordømmer Kronprinsen og Mette- Marit nå, men at vi slår ring rundt dem og ber for dem.

Hege Ligaard Brynildsen