Vatikanet vil ikke vinne jøder for katolisismen

Et banebrytende dokument slår fast at Den romersk-katolske kirke på prinsipielt grunnlag avviser å ha institusjoner som driver misjon blant jøder. Norsk misjonsleder er ikke begeistret.

Kristendommen og jødedommen er forbundet med hverandre, og Gud opphevet aldri sin pakt med det jødiske folk, heter det i dokumentet som ble presentert av Vatikanets kommisjon for religiøse relasjoner med jødene i går. Det er ikke et læredokument, men en refleksjon over teologiske spørsmål som har vært under utvikling siden Det andre vatikankonsil på 1960-tallet, ifølge nettsidene til Vatikanets radiostasjon.

«Kirken er derfor forpliktet til å se evangelisering blant jøder, som tror på den ene Gud, på en annen måte enn den som er rettet mot mennesker med andre religioner eller verdensbilder, skriver Jerusalem Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avviser antisemittisme

Katolikker blir oppfordret til å være særlig følsomme for hvilken betydning Holocaust har i det jødiske folk. Vatikanet oppfordrer til å gjøre «alt som er mulig sammen med våre jødiske venner for å motvirke antisemittiske tendenser».

Presentasjonen av dokumentet faller sammen med 50-årsjubileet for Vatikanets revolusjonerende uttalelse som avviste forståelsen av at jødene hadde en kollektiv skyld for Jesu død.

Dokumentet sier også at en «kristen kan aldri være en antisemitt, særlig på grunn kristendommens jødiske røtter».

Ingen misjon

En del tradisjonalistiske katolikker har vært kritiske til den teologiske dialogen med jødiske ledere som har pågått de siste 50 årene.

En talsmann for Vatikanet sier ifølge Jerusalem Post at disse katolikkene mener det burde finnes en spesifikk jødisk misjon for å omvende dem, siden de ikke tok imot Jesus som Messias. Dermed er de også misfornøyde med de nye signalene om omvendelse.

«Konkret betyr dette at Den katolske kirke verken utfører eller støtter noe spesifikt institusjonelt misjonsarbeid som er rettet mot jødene», heter det i dokumentet. Det tilføyes at dette også innebærer «en prinsipiell avvisning av en institusjonalisert jødemisjon».

Katolikker blir i stedet oppfordret til å «bære vitnesbyrd om sin tro på Jesus Kristus til jødene», men at de bør gjøre det på «en ydmyk og sensitiv måte, med anerkjennelse av at jødene er bærere av Guds ord».

Jødisk identitet

Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann i Den Norske Israelsmisjon er ikke overrasket over signalene fra Vatikanet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har hørt liknende uttalt tidligere. Men jeg er uenig i argumentasjonen, sier Heitmann.

Han tar forbehold om at man kan legge forskjellige ting i begrepet omvendelse.

– Jeg vil jo mene at når en jøde blir Jesus-troende, så betyr ikke dette at han går bort fra sin jødiske identitet, sier Heitmann.

På dette området mener han Den romersk-katolske kirke har en arv som er problematisk. Han er også glad for at Vatikanet mobiliserer til kamp mot antisemittisme.

– Det har vært mange positive utviklingstrekk i Den katolske kirkes holdning til jødefolket. Ikke minst har man tatt oppgjør med sin antijudaistiske tradisjon. Men faren er at man havner i motsatt grøft slik at man nedtoner evangeliets relevans for det jødiske folk. Er det ikke relevant for jødene, er det heller ikke relevant for oss andre, sier Heitmann.

Han synes ikke signalene i det ferske dokumentet innebærer noen vesentlig nyorientering sammenliknet med de foregående pavene har sagt.

– Det understreker den nåværende pavens vilje til å bygge broer, nedtone sterke skiller og avspeiler hans sterke samfunnsengasjement, sier generalsekretæren.