- Vatikanet må ikke mistenkeliggjøres

- Jeg mener man ikke skal mistenkeliggjøre at Vatikanet sier barns beste settes i førersetet, sier Andreas Dingstad, kommunikasjonsrådgiver i Oslo katolske bispedømme.

Ons­dag kom FN med svært krass kri­tikk av den ka­tols­ke kirke. I en rap­port an­kla­ger en FN-ko­mité den ka­tols­ke kir­ken for å ha vært mer opp­tatt av å be­skyt­te sitt eget rykte enn å be­skyt­te barn mot sek­su­el­le over­grep fra pres­ter og andre an­sat­te.

- Jeg tror at man må puste litt med magen her og kan­skje tone dette litt ned. Det er vik­tig å huske på at Den hel­li­ge stol er en egen ju­ri­disk en­ti­tet og ikke står di­rek­te an­svar­lig for bis­ko­pens av­gjø­rel­ser i sitt eget bispe­døm­me. Va­ti­ka­net opp­ford­rer jo til at man skal po­liti­an­mel­de og gjøre alt som står i sin makt for å for­hind­re barne­mis­bruk, sier Ding­stad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er vik­tig å få fram at mis­bruks­sa­ke­ne pri­mært be­hand­les lo­kalt, sier Ding­stad vi­de­re.

Han mener det ikke er tvil om at man tråd­te vel­dig feil i be­gyn­nel­sen, men at det har blitt tatt vel­dig store skritt de siste årene.

- Det står i ret­nings­lin­je­ne at man skal sam­ar­bei­de med si­vi­le myn­dig­he­ter. Og det skjer. Det er til­fel­ler der det ikke har skjedd, selv­sagt, men det er ikke Va­ti­ka­net som kan kland­res for at man even­tu­elt har hatt en uryd­dig saks­gang lo­kalt, sier Ding­stad.

- Hadde rap­por­ten kom­met for 30 år siden, hadde mye av kri­tik­ken vært rett­mes­sig, men siden 2001 har det blitt gjort mye for å rydde opp.

NTB

Les også
Vatikanet lover å beskytte barna
Les også
FN: Vatikanet må anmelde alle sexovergripere til politiet