– Vårt Land søker sjef som ikke finnes

Vårt Land vil ikke klare å finne en leder som kan fylle hele tomrommet etter sjefredaktør Helge Simonnes, mener Magne Lerø.

Vårt Land har i utlysningsteksten søkt etter «sjefredaktør/administrerende direktør». Dette innebærer at man ønsker seg en person som kan fylle en såkalt publisher-rolle.

Selv om Norges største kristne dagsavis med dette går for en enledermodell, tror Lerø det kan ende med at to personer må til for at Vårt Land skal få en god nok ledelse framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Finnes ikke

Det store spørsmålet nå er hvem som skal overta redaktørrollen i Norges største kristne dagsavis som i 2014 hadde et godkjent opplag på 22.621 eksemplarer.

Søknadsfristen på toppstillingen gikk ut 20. januar.

Midlertidig daglig leder Per Magne Tveiten sa til Dagen i forrige uke at avgjørelsen faller «i løpet av noen uker».

Vi skrev fredag at nyhetsredaktør Magne Henriksen og nyhetssjef Trygve W. Jordheim 
har stilt seg «til disposisjon» for styret for å få lederkabalen til å gå opp.

Vårt Land har søkt etter en person med «sterk journalistisk kompetanse og god ledererfaring» samt «strategisk forståelse, digital kunnskap og kommersiell teft». God kirkelig kunnskap og evne til å være «en raus brobygger som ønsker åpen verdidebatt», vektlegges også.

– Utlysningen viser at Vårt Land har et ønske om å få en leder som er sterk på alle områder samtidig. Det vil de ikke få, for den personen finnes ikke, fastslår Lerø som tidligere har vært direktør i Vårt Land og styremedlem i avisa. Han bidrar dessuten fast som ekstern kommentator.

Lerø tror det kan finnes gode redaktørkandidater både internt og eksternt, men ingen som oppfyller alle ønskede kriterier.

– Spørsmålet blir hva styret vil prioritere. Noen søkere er sterke på enkelte ting og svake på andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristenlivskjenner

– Hva er avgjørende når valget skal tas av redaktør?

– Det vesentlige er at sjefredaktøren virkelig forstår det som rører seg hos kristenfolket. Det er ikke viktig hva hans egne synspunkter er, men han må forstå og ta inn over seg det markedet avisa lever av. Han må være en kristenlivsmann og må «kunne» kristenlivet veldig godt for å lykkes på toppen i Vårt Land. Så må dette balanseres med en direktør som har ansvar for det kommersielle, mener Lerø.

Konsernbygger

Lerøs oppsummering av Simonnes-epoken lyder slik:

– Han har virkelig bygget et konsern, og det har vært delte meninger om det, men i det store og hele har dette gitt en riktig utvikling for virksomheten, mener redaktør Magne Lerø som tidligere satt i Vårt Lands styre.

Han sier Vårt Land før var «en liten, sårbar avis som ikke hadde noe å rutte med».

– Kassen var stadig tom, men Simonnes har bygd et konsern med betydelig egenkapital. Dette er hovedgrepet han har tatt, sier Lerø og viser til oppkjøpet av Programbladet som det første viktige strategiske steget omkring 1990.

– Dette var en dristig strategi for å tjene penger på aktiviteter som ikke hadde et kristelig formål, deriblant også eiendomstransaksjoner. Det lyktes avisa, konsernet og Simonnes med, sier han og kalle Simonnes en dyktig forretningsmann.

– Han er enormt god til å se muligheten i offentlige støtteordninger. Han har også maktet å balansere alle mulige hensyn til leserne og kirkelivet, og han har hatt en føling med hvor Vårt Land må ligge i ulike brennbare spørsmål. I kirkebildet har han plassert avisa der det har vært rimelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har Simonnes vært en vel så god forretningsmann som redaktør?

– Han har markert seg sterkere som forretningsmann, og det var som forretningsmann han kom til Vårt Land. Men han har også skrevet kommentarer, skapt debatter og satt betydelige spor etter seg som redaktør.

Lerø sier Vårt Land har hatt mange profilerte ledere gjennom tidene og at Simonnes har greid å kombinere rollen som direktør med redaktørjobben på en god måte. Da Simonnes fikk den kombinerte rollen, var dette en mindre vanlig modell i norsk presse.

Ingen navn

Lerø har ingen tips når det gjelder navn på redaktørkandidater og mener det er krevende å finne de beste. Lerø benekter at han selv er aktuell.

– Nei, jeg er altfor gammel, og hadde jeg vært aktuell, hadde jeg ikke bekreftet det overfor deg eller snakket med deg om dette, sier Lerø.

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - ogfølg også debatten på våre Facebook-sider.