FORHÅNDSDØMT: - Fosterforeldrene til «Maria» ble forhåndsdømt. Sannheten er at vi skal være veldig forsiktig med å tro vi kjenner andres motiver, skriver Leif Braathen i denne kommentaren. (Foto: AFP / NTB Scanpix)

Våre fordommer er ikke vakre

I «Maria»-saken viser det seg at «vi» tok alvorlig feil. De hadde ikke stjålet «Maria»! De hadde tatt henne til seg for å gi henne et hjem fordi hennes mor mente de kunne gi bedre omsorg enn henne.

Be­hand­lin­gen av«Maria»-sa­ken fra Hel­las i euro­pe­is­ke medi­er har vir­ke­lig opp­rørt meg.

Den er et klas­sisk ek­sem­pel på ra­sis­tis­ke hold­nin­ger, som får stort spille­rom på grunn av uvi­ten­het og meget dår­li­ge hold­nin­ger, i Euro­pas be­folk­ning til en folke­grup­pe. Nå gjel­der det rom­fol­ket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mitt kjenn­skap til rom­fol­ket har jeg fått ho­ved­sa­ke­lig da vi som fa­mi­lie bodde i Bul­ga­ria på be­gyn­nel­sen av 1990-tal­let for å etab­le­re Ung­dom i Opp­drags ar­beid i dette lan­det.

Rom­fol­ket opp­lev­de på be­gyn­nel­sen av 90-tal­let en stor ån­de­lig vek­kel­se på Bal­kan. Det er vokst fram mange store og små me­nig­he­ter over hele Bal­kan. Tu­sen­vis av men­nes­ker har blitt be­rørt av dette. Selv er jeg in­volvert i le­der­tre­ning av unge rom­folk.

De har en an­ner­le­des tenke­måte og kul­tur en vår fel­les vest-euro­pe­is­ke. Pro­ble­met vi ofte sli­ter med er å for­stå andre kul­tu­rer og tenke­sett. Har rom­kul­tu­ren noe å lære oss?

«Fos­ter­for­eld­re­ne» til Maria blir for­hånds­dømt. Pres­sen har brukt ord som «kid­nap­pet», stjå­let eller for­ført. Det må selv­føl­ge­lig være slik! Vi vet jo hvor­dan disse fol­ke­ne er! Vi har sva­ret! Vi kjen­ner deres mo­ti­ver!

Sann­he­ten er at vi skal være vel­dig for­sik­tig med å tro vi kjen­ner and­res mo­ti­ver.

I «Maria»-sa­ken viser det seg at «vi» tok al­vor­lig feil. De hadde ikke stjå­let «Maria»! De hadde tatt henne til seg for å gi henne et hjem fordi hen­nes mor mente de kunne gi bedre om­sorg enn henne. Det er ikke uvan­lig at slik saker ord­nes på samme måte i folke­grup­per både i Afri­ka og Asia. De har ikke ord­net med pa­pi­re­ne slik vi gjør det. Er deres om­sorg for hver­and­re mind­re enn det vi har i Ves­ten? Nei, hel­ler tvert om.

Denne saken av­slø­rer vest-euro­pe­er­ens hold­nin­ger. Jeg er ikke sær­lig stolt av vår hold­ning slik den kom­mer til syne i denne saken.

Le­de­ren for et klos­ter i Midt-Østen mange år­hund­re til­ba­ke har delt en liten for­tel­ling som pas­ser godt. Fritt for­talt etter hu­kom­mel­sen: «tre menn var en gang ute om nat­ten sam­men. Så møter de en mann på veien. Den førs­te ten­ker: Han er sik­kert ute om nat­ten for å stje­le. Den andre ten­ker: Han er sik­kert vært ute for å møte en hem­me­lig els­ker. Den tred­je ten­ker: Han er sik­kert tid­lig oppe på vei til sitt bønne­sted.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leif Braathen

misjonsarbeider og teolog

Les også
«Maria» ikke på Interpols liste over savnede barn
Les også
«Marias» foreldre er funnet i Bulgaria