– Vanskelig dilemma

– IMI-kirken stod i et vanskelig dilemma fordi de ikke kunne utelukke at anklagen var sann, sier generalsekretær i Normisjon, Anne Birgitta Langmoen Kvelland. I likhet med styreleder i Normisjon, Tormod Kleiven, er hun overrasket over dommen mot IMI-kirken.

– Dommen legger til grunn at saken ble behandlet som en overgrepssak, mens vi mener at den ble lagt bort som en overgrepssak på et tidlig stadium da de som jobbet med saken ikke fikk mulighet til å samtale med jenta og undersøke anklagen nærmere. Fordi IMI-kirken ikke kunne utelukke at anklagen var sann, stod de i et vanskelig dilemma.

Kvelland peker på at IMI-kirken har ansvar for mange barn og unge i menigheten som de ikke kunne utsette for noen form for risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I og med at de ikke visste om de kunne ha tillit til mannen, så tilbød de ham en sluttpakke der han selv kunne si opp mot en, etter vår mening, god økonomisk kompensasjon. I denne prosessen dekket de advokatkostnader for mannen slik at han skulle ha noen som kunne ivareta hans rettigheter. IMI-kirken mente at denne gjensidige avtalen var holdbar og ble overrasket over at dommen ikke tok hensyn til dette avtalerettslige forholdet, sier hun.

Retningslinjer

– IMI-kirken fulgte ikke retningslinjene. Kan Normisjon leve med at det er frivillig om en av deres menigheter forplikter seg på dem eller ikke?

– Vi opplever at alle våre regioner og menigheter er glad for at vi har disse retningslinjene, og de bruker Normisjon sentralt til å lede håndteringen når slike saker oppstår. Det gjelder også IMI-kirken, men de handlet i sakens startfase litt for raskt, noe de, som sagt, har beklaget.

– Mannen jobbet for å unngå rettssak. Han sier du avslo å møte ham. Stemmer det?

– Det stemmer at jeg avslo å møte han fordi partene på det tidspunktet var inne i en rettspraksis, der det pågikk samtaler mellom advokater.

– Kunne det ikke vært en vinn-vinn-situasjon for dere å unngå rettssak?

– Selvsagt ønsket vi å unngå en rettssak. IMI-kirken tok også initiativ i forhold til mannen for om mulig å unngå det.

På lavt nivå

Mannen selv sier til Dagen at han primært ønsket å løse saken på et så lavt nivå som mulig, uten advokater, men at IMI-kirken nektet å møte ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De sa at vi kunne gjerne møtes til samtaler, men da måtte jeg på forhand fraskrive meg ethvert krav om erstatning. Og da falt hele vitsen med samtale bort.

Han forteller at advokaten forsøkte å få saken opp i forliksrådet men at IMI heller ikke ville møte der.

– Jeg opplevde at de presset meg hardt for at jeg skulle trekke saken.