helt vanlig: I store deler av Midtøsten er seksuell trakassering av kvinner helt vanlig. Mange kvinner som besøker den egyptiske hovedstaden Kairo, har merket det. Særlig om de går alene eller bare sammen med andre kvinner.

Vanlig å trakassere kvinner i Midtøsten

Seksuell trakassering av kvinner i Midtøsten er regelen, ikke unntaket. Nyttårsaften, natt til 1. januar 2016 skjedde det noe i Köln som ifølge den anerkjente ukesavisen Der Spiegel vil endre landets syn på flyktninger og migranter.

Store grupper menn skal ha deltatt i overfall og seksuelle overgrep på et stort antall kvinner - samtidig som andre menn i mengden skal ha forhindret politiet i å ta seg frem til omringede, vettskremte kvinner som ropte etter hjelp. Flere hundre skal ha blitt antastet.

Ifølge politiets egne rapporter var gjerningsmennene i altoverveiende grad fra Midtøsten- og Nord-Afrika. De fleste skal ha vært nyankomne asylsøkere. Siden har det blitt rapportert om liknende masseovergrep i andre tyske byer og også i Finland og Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I store deler av Midtøsten er imidlertid slike former for seksuell trakassering helt vanlig.

Mange kvinner som besøker den egyptiske hovedstaden Kairo har merket det. Særlig om de går alene eller bare sammen med andre kvinner. Små lyder, menn som ser etter dem. Hender som «tilfeldigvis» kommer borti intime kroppsdeler.

Noen opplever at menn klyper og grafser på dem. Andre har opplevd at menn følger etter dem. Problemet rammer ikke bare turister eller vestlige besøkende. Seksuell trakassering er en del av hverdagen for det store flertallet egyptiske kvinner.

I debatten etter masseovergrepene i Köln og andre nord-europeiske byer har det blitt påpekt at også i Norge er seksuell trakassering et problem. Det er riktig.

For eksempel meldte Adresseavisa høsten 2015 at åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner har blitt utsatt for seksuell trakassering. Men i Norge er seksuell trakassering fortsatt unntaket. I deler av Midtøsten og Nord-Afrika er det derimot helt normalt og noe kvinner må regne med at vil skje en eller flere ganger i livet.

En FN-rapport fra 2013 slo fast at hele 99,3 prosent av egyptiske kvinner hadde blitt utsatt for en form for seksuell trakassering. 96,5 prosent hadde blitt befølt eller fysisk trakassert på andre måter. 95,5 prosent hadde blitt utsatt for seksuell sjikane. Først etter internasjonalt press vedtok Egypt lover mot seksuell trakassering i 2014. Problemet er fortsatt svært omfattende.

Det er ikke bare i Egypt kvinner systematisk utsettes for sjikane og beføling. I Saudi-Arabia har kvinner tidligere rapportert om at 78 prosent har opplevd seksuell trakassering og i Jemen har 90 prosent meldt om det samme.

En ny studie fra Jordan viser at 72 prosent av alle jordanske og syriske kvinner har opplevd seksuell trakassering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om situasjonen er ekstrem i Egypt, er det ikke en unik situasjon. Snarere tegner det seg et bilde av at seksuell trakassering er mer regelen, enn unntaket, i størstedelen av Midtøsten.

Tidligere har Verdensbanken i en stor rapport om likestilling vist at det er utrygt for kvinner å ta offentlig transport i Iran og Algerie.

Det er god grunn til å anta at omfanget av seksuell trakassering henger sammen med at alvorlige forbrytelser mot kvinner ikke straffes på samme måte som når menn rammes. I 2008 rapporterte for eksempel Verdensbanken at syrisk lov ikke straffer æresdrap på kvinner som en forbrytelse, men en forseelse, med en maksstraff på ett år.

Syria har i motsetning til andre arabiske land lovverk mot seksuell trakassering. Men før borgerkrigen var det få som anmeldte slike saker og i de tilfellene de ble anmeldt, fulgte ikke politiet opp. Det meldte Gender Index i en rapport fra 2014. Forbrytelser mot kvinner straffes ikke.

Årsakene til at trakasseringen av kvinner i offentlige rom i Midtøsten og Nord-Afrika er så omfattende er sammensatte. Det dreier seg både om at vold mot kvinner ikke straffes på samme måte som andre voldssaker. Men det dreier seg også om en generasjon unge menn som vokser opp uten en fremtid, uten jobb og ofte uten mulighet til å gifte seg. For noen kan seksuell trakassering være en måte å få et utløp for frustrasjon.

Det er nytt at det rapporteres om asylsøkere står bak overgrep mot kvinner i offentlige rom i Europa. Men det har en rekke ganger blitt rapportert om overgrep begått av enslige unge menn mot kvinner boende på asylmottak. I 2008 lanserte Amnesty Interantional en rapport som slo fast at det er store mørketall. I 2011 rapporterte Aftenposten om hvordan kvinner på et asylmottak i Norge skjøv bordet på rommet sitt foran døren for å beskytte seg mot mennene.

«Det er så mange menn med stort temperament som er sultne på sex. Mennene viste stor interesse for oss», sa en kvinne som ble intervjuet.

Aftenposten intervjuet også Rabia Khan fra Rådgivningsgruppen i Trondheim, som slo fast at trakassering og overgrep mot kvinner på asylmottak er utbredt. «Kvinner føler seg ikke trygge på asylmottak. Kvinner som har flyktet fra overgrep kan bli utsatt for nye overgrep», slo Khan fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er altså ikke noe nytt at nyankomne asylsøkere står bak overgrep mot kvinner. Det nye er at også personer av vestlig opprinnelse får merke dette og at det har blitt offentliggjort.

Uansett hvilke holdninger man har til innvandringspolitikken og hvor mange flyktninger Norge bør ta imot, er det vanskelig å se bort fra at den økte tilstrømmingen av unge, enslige menn er fra land der trakassering mot kvinner er helt vanlig.

I 2015 kom det rekordmange asylsøkere til Europa og det var nord-europeiske land som mottok de fleste asylsøknadene. Bare i Tyskland ba 1,1 millioner om beskyttelse.

Det innebærer en massiv befolkningsøkning, som man ikke tidligere har opplevd i moderne tysk eller nord-europeisk historie. Til sammenlikning var antall fødte barn i Tyskland 682.000 i 2013. Det store flertallet var unge menn og de fleste hadde bakgrunn fra Midtøsten og Sentral-Asia. De har bakgrunn fra landområder der seksuell trakassering av kvinner i offentlige rom er altfor vanlig.

Norske myndigheter har lansert et tiltak med kurs, der asylsøkere blant annet skal lære om likestilling og respekt for kvinner. Men det er naivt å tro at flyktninger og migranter som kommer fra land med stor aksept for seksuell trakassering av kvinner umiddelbart vil endre holdninger eller justere adferden.

Hendelsene i Tyskland og flere andre nord-europeiske land viser at den store tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere kan ha store og utilsiktede konsekvenser.

Det som skjedde i Köln, der politiet ikke maktet stanse masseovergrep mot kvinner, er et kraftig vardøger om at situasjonen i noen tilfeller kan bli uhåndterlig.

----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følg debatten på våre Facebook-sider:

– UDI må straks sørge for at asylsøkere får obligatorisk kursing om hvordan de skal oppføre seg mot kvinner, både i det i samfunnet og privat. Dvs. folkeskikk, men også om norske rettsforhold. Trakassering straffes for lite i Norge også. Asylsøkere som trakasserer bør kunne utvises. Kvinner har også beskyttelsesbehov, skriver Holger Straum.

Følg oss i Dagen på Facebook og Twitter

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
PST-sjefens viktige advarsel
Les også
Löfven: – Kvinner skal ikke måtte frykte overgrep
Les også
561 anmeldelser etter nyttårsaften-overfall i Köln
Les også
PST-sjefen advarer mot følgene av innvandring fra muslimske land
Les også
KrF frykter integreringssvikt for barn