Valla-uttalelser sjokkerer Høyre

. . . . . . . Høyre-nestleder Jan Tore Sanner er sjokkert og oppgitt over LO-leder Gerd-Liv Vallas uttalelser om at A-pressen er et viktig bolverk mot markedsliberalismen. ? Jeg blir helt matt, sier Sanner til Magazinet. * Hør Gerd-Liv Valla si at A-pressen er et bolverk mot markedsliberalismen. (Mp3)

I går ble det kjent at LO-Valla trer inn som ny styreleder i A-pressen. Til NTB sa Høyres nestleder Jan Tore Sanner at han er bekymret.
? Arbeiderpartiet og LO er i ferd med å samle enda mer makt på få hender. Avisenes Nyhetsbyrå har mange dyktige journalister, men utnevnelsen av Valla kan svekke tilliten til A-pressen som uavhengig nyhetsformidler, sier Sanner til NTB.

Sanner er bekymret over det han mener er Arbeiderpartiets og LOs maktkonsentrasjon.
? Mens utviklingen ellers i samfunnet går i retning av uavhengige medier, går A-pressen i motsatt retning, sier Sanner.

Hallgeir Westrum, administrerende direktør og sjefredaktør i ANB, mener Sanner må mangle oversikt over hvordan mediebedrifter fungerer.
? ANB har drevet anerkjent politisk journalistikk i mange år under forskjellige styreledere og skiftende eierskap i A-pressen ASA. Hvem som sitter i konsernledelsen har ingen innvirkning på hva vi skriver om, sier Westrum til NTB.

A-pressen et bolverk
Men Westrums uttalelser trekker i en annen retning av hva Gerd-Liv Valla selv sa under LO-kongressen i mai. Da sa nemlig LO-lederen følgende:
- Skal vi ivareta medlemmenes interesser, trenger vi virkemidler ut over tariffavtalene. Kunnskap er et slikt virkemiddel.

Virkemiddelet var blant annet A-pressen i følge LO-lederen.
? A-pressen, FAFO, Fagbladene, Ringsaker, AOF og Sørmarka, dette er alle institusjoner som betyr mye for folks kunnskaper, holdninger og verdier.
? Vi erkjenner klarere og klarere at skal vi bygge et bolverk mot markedsliberalismen, ja da må vi også styrke opplysningsvirksomheten, skoleringen og kulturfellesskapet. Dette handler om en langsiktig, strategisk og byggende satsing, sa LO-lederen under LO-kongressen.

Valla påpekte også at LO har befestet sitt eierskap i A-pressen.

? Helt matt
Høyre-nestleder Jan Tore Sanner får naturligvis vann på mølla når han får høre referatene fra LO-kongressen.
? Jeg blir helt matt, utbryter Sanner tydelig opprørt.
? Dette bekrefter hvordan LO og Arbeiderpartiet og tenker. De skal samle mer og mer makt på stadig færre hender. Nå har Gerd-Liv Valla tatt styringen i Arbeiderpartiet, og nå har hun åpenbart tenkt til å ta styringen i A-pressen også, sier Sanner til Magazinet.

Sanner sier han ikke kjente til uttalelsene som falt under LO-kongressen tidligere i år.
- Dette styrker jo min mistanke om samrøre, sier Sanner.

A-pressen har eierinteresser i en rekke lokalaviser, TV- og radiostasjoner og har i tillegg interesser i Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tekst: Raymond Haslien
Foto: Marion Haslien