Valgforsker: – KrF håper å rokke ved Frp

KrFs samarbeidssignaler er en strategi for å mobilisere velgerne slik at Frp blir utmanøvrert, mener valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Lørdag konkluderte et enstemmig landsstyremøte med atKrF vil arbeide for en regjering med flest mulig sentrumspartier ogHøyre. Men KrF sier samtidig klart nei til regjeringssamarbeid medFremskrittspartiet.

– Signalene er både klare og litt uklare, sier valgforskerTodal Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi fikk jo vite hva KrFs primære standpunkt er, nemlig at de ikke vil ha den typen avtale med regjeringspartiene som de har i dag. De ønsker ikke å være en etablert del av et slikt parlamentarisk grunnlag, men stå friere i forhold til regjeringen. Men de har ikke sagt noe om at de vil stemme mot en regjering med Høyre og Frp eller gjøre noe aktivt som vil fremme en annen regjering, sier valgforskeren.

– Vil oppildne velgerne

Han tror strategien er å oppildne velgere, slik at Frp blir utmanøvrert under valget.

– Frp har jo hatt en nedadgående kurve lenge, og de nærmer seg et nivå der de blir på størrelse med KrF og Venstre til sammen, dersom de to sistnevnte gjør et anstendig valg. Så det kan hende at de får velgerne med seg.

– Men hvis jeg var i KrF, ville jeg ha vært litt engstelig for at de andre partiene – og journalistene – vil hakke på dem under hele valgkampen fordi KrFs standpunkt ikke er så krystallklart som det kunne ha vært. KrF holder jo døra litt på gløtt for Arbeiderpartiet, fastslår Todal Jenssen.

Dermed kan oppmerksomheten bli rettet mot strategien istedenfor partiets politikk og saker, noe som alltid er farlig i en valgkamp, mener han.

Høyre litt klemt

Todal Jenssen tror at KrFs signaler har ført til at Høyre føler seg litt klemt.

– Men samtidig har Høyre vært veldig fornøyd med den strategien de hadde før 2013-valget, og det er ikke usannsynlig at de går for den strategien en gang til.

Vi så også at Høyres velgere før 2013-valget ønsket seg at partiet skulle samarbeide med Frp, og vi så flere taktiske stemmer for å gjøre Frp sterke enn vi så taktiske høyrestemmer for å gjøre Venstre og KrF sterkere, minner Todal Jenssen om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valgforskeren mener KrFs logikk er tydelig nok, og at det kan være lurt å holde en liten dør på gløtt for Arbeiderpartiet så lenge budsjettforhandlingene pågår.

– Jeg vil egentlig tro at de i løpet av februar/mars vil ha avklart hva som er plan C også, sier Todal Jenssen.