OVERVÅKES: - De hindrer meg i å finne en jobb. Jeg har ikke fått utdelt de nødvendige papirene, og alle potensielle arbeidsgivere blir fratatt all offentlig støtte dersom de ansetter meg, sier Aron Ara. Han legger til at bankkontoen hans er blokkert, mens passet er inndradd. Heller ikke familien har sluppet unna.

Utvist fra Norge - forfulgt på Vestbredden

Tilbake på Vestbredden etter avslag på asylsøknaden i Norge, føler Aaron Ara seg forfulgt av palestinske sikkerhetsstyrker.

«Du vet at Palestina ikke er et trygt sted. Mennesker dør i Hamas-fengsler og blir arrestert på Vestbredden. Vi ønsker et normalt liv, og vil ha ditt ord på at det ikke er trygt i Palestina.»

Forespørselen var rettet mot palestinernes president Mahmoud Abbas under hans norgesbesøk i fjor sommer, og ble stilt av den palestinske asylsøkeren Aaron Ara foran flere tv-kameraer. Da Ara ble tvangssendt ut av Norge noen måneder senere, ventet palestinske sikkerhetsstyrket på ham på grensen. Der ble han tiltalt for å fornærme presidenten, en forbrytelse med en strafferamme på mellom et og tre år.


Blir overvåket


- De overvåker alt jeg gjør og følger etter meg overalt, forteller Aaron. Han sitter på en madrass på stuegulvet i familiens hjem i Tubas, en landsby mellom Nablus og Jenin på Vestbredden. Både foreldre og søsken sitter fortvilet rundt ham og hører på.

Etter ti dager i en trang fengselscelle og flere uker i skjul, fikk Ara beskjed om at de palestinske myndighetene etter press fra Norge dropper saken mot ham. Det gjør ham imidlertid enda mer bekymret.

- Nå er det den uoffisielle avdelingen av de palestinske sikkerhetsstyrkene som tar over ansvaret for saken min. De bruker alle metoder som finnes, sier Aaron.


Drept av det hemmelige politiet

- Hva betyr det?

-  For det første hindrer de meg i å finne en jobb. Jeg har ikke fått utdelt de nødvendige papirene, og alle potensielle arbeidsgivere blir fratatt all offentlig støtte dersom de ansetter meg. I tillegg kan jeg jo historien til andre som ble håndtert av det uoffisielle politiet. Noen av dem ble funnet drept, og alle vet at de hemmelige sikkerhetsstyrkene står bak, forklarer Ara.

Han legger til at bankkontoen hans er blokkert, mens passet er inndradd. Heller ikke familien har sluppet unna.

- Broren min jobbet i politiet, men fikk sparken på grunn av saken min.

Mange palestinere sitter i fengsler på Vestbredden etter kritiske uttalelser mot Abbas og hans medarbeidere.

Ara kom for første gang i klemme med de palestinske myndighetene etter å ha deltatt i et skuespill som stilte for mange politiske spørsmål. Teateret ble satt fyr på, dødstruslene haglet, og lederen, Juliano Mer-Khamis, ble senere myrdet under mystiske omstendigheter. For omlag tre år siden flyktet Ara til Norge på jakt etter et normalt liv.

- Jeg fungerte som talsmann for den palestinske leiren utenfor Jakobskirken i Oslo. Jeg har sagt mye som de palestinske myndighetene ikke vet om, og får de tak i det materialet havner jeg i trøbbel, fortsetter Aaron.


Ingen frihet under Abbas

Ara har ingen nåde overfor det nåværende palestinske styret.

- Det finnes ingen rett til liv, arbeid eller ytringsfrihet for dem som er uenig med det palestinske lederskapet. Den eneste grunnen til at de ikke satte meg rett i fengsel uten rettergang, var fordi norske myndigheter visste om saken min, ikke fordi jeg er respektert som et menneske. Det er min rett, som palestinsk borger, å være uenig med regjeringen.

Aaron mener sikkerhetsstyrkene leter etter en unnskyldning for å kaste ham i fengsel nok en gang. Nylig ble han kalt inn til avhør fordi han skriver om politiske tema på facebook.

- Problemet med den uoffisielle delen av politiet er at det er vanskelig å dokumentere deres aktiviteter. Det eneste som kan bevise noe vil være et bilde av min døde kropp.

(Dagen)