Utsetter henrettelse av psykisk utviklingshemmet

Hen­ret­tel­sen av den psy­kisk ut­vik­lings­hem­me­de War­ren Lee Hill, som etter pla­nen skul­le ha skjedd i et feng­sel i Geor­gia i USA i dag, er nok en gang ut­satt .

En dom­mer har ut­satt hen­ret­tel­sen av 52-årin­gen på ube­stemt tid, som følge av usik­ker­het knyt­tet til gift­stof­fet som skal be­nyt­tes.

Hen­ret­tel­sen av Hill, som har en IQ på under 70, skul­le etter pla­nen ha skjedd fredag. Men bare timer før gift­sprøy­ten skul­le set­tes, ble den ut­satt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

52-årin­gen skul­le også hen­ret­tes i fe­bru­ar, men også da ble det ut­satt på svært kort var­sel. Bare mi­nut­ter før gift­sprøy­ten skul­le set­tes, ga to ame­ri­kans­ke anke­dom­sto­ler ordre om at full­byr­del­sen av døds­dom­men for dob­belt­drap skul­le ut­set­tes.

Hills ad­vo­ka­ter har pro­te­stert mot bru­ken av stof­fet pento­bar­bi­tal i gift­sprøy­ten, da det er uklart hvor dette stof­fet kom­mer fra.

Dom­mer Gail Tusan sa seg tors­dag enig i at Hill har en grunn­lovs­fes­tet rett til å få vite alle de­tal­jer rundt hen­ret­tel­sen, også hvem som pro­du­se­rer gif­ten som skal be­nyt­tes.

FN og men­neske­retts­or­ga­ni­sa­sjo­ner har pro­te­stert kraf­tig mot hen­ret­tel­sen av Hill, og USAs høy­este­rett stemp­let i 2002 hen­ret­tel­se av psy­kisk ut­vik­lings­hem­me­de som «gru­som og uvan­lig straff» og der­med grunn­lovs­stri­dig.

Det er imid­ler­tid opp til hver en­kelt del­stat å fast­set­te be­tin­gel­se­ne for om noen skal få dia­gno­sen psy­kisk ut­vik­lings­hem­met.

Les også
Vikernes tiltales for rasistiske ytringer