Utfordrer Arbeiderpartiet på større personlig frihet

Statsviter Askel Braanen Sterri kaller Arbeiderpartiet «visjonsløst». - Det får stå for hans regning, sier Hadia Tajik

I sin ferske bok tar Aksel Braanen Sterri et oppgjør med Arbeiderpartiet innen boligpolitikk, arbeidslinjen, prostitusjon og folkehelse

- Når Sterri sier at Arbeiderpartiet er visjonsløse får det stå for hans regning. Det er en hårfin balanse mellom å ha store visjoner og å komme med store floskler. Målet må være å ha god, praktisk politikk forankret i vår ideologi om frihet, likhet og trygghet, sier stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Idé og realitet

- Jeg mener at man ikke har tenkt nøye nok over hvor man vil med politikken. Man har åpenbart verdier som frihet, likhet, brorskap og rettferdighet, men ikke tenkt nøye nok gjennom hva det betyr i vårt samfunn i dag, sier Aksel Braanen Sterri.

Han mener at partiets standpunkter innen bioetikken handler mer om for dårlig intern diskusjon enn sosialdemokratisk ideologi.

- Sosialdemokratiet har en utrolig potent kraft, men på en hel rekke områder fører Ap i dag en politikk med stort sprik mellom idé og realitet. For eksempel er barnefattigdommen høy og arbeidslinjen er ikke i tråd med sosialdemokratiske idealer, sier Sterri.

Frihet som ledestjerne

- Men du har fortsatt tro på sosialdemokratiet?

- Definitivt.

- Du snakker om å bli et «folkets parti» og om å ha «frihet som ledestjerne». Dette ligner veldig på retorikken til partier på høyresiden?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jo, det er bevisst å løfte frihet som verdi. Det går tilbake til den sosialdemokratiske tradisjonen om å frigjøre enkeltmennesket gjennom kollektive bevegelser. Arbeiderpartiet har et bedre frihetsbegrep enn høyresiden, mener han.

DAGEN

Les også
- Arbeiderpartiet + friskoler = SantSosialdemokratiet