UTDANNING: Elever på Mashal Model School i Islamabad i Pakistan. Utdanning er blitt en hovedsak i det pakistanske valget. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS / NTB scanpix

Utdanning viktig valgsak etter Malala-angrepet

Den femten år gamle menneskerettighetsforkjemperen Malala Yousafzai kjemper for jenters skolegang i Pakistan.

Mala­la You­safzai ble ver­dens­kjent da hun ble skutt i hodet av Ta­li­ban for sin kamp for jen­ters skole­gang. Nå er ut­dan­ning blitt en ho­ved­sak i det pa­kis­tans­ke val­get.

I et lite klasse­rom nord i Pa­kis­tan tar ei åtte år gam­mel jente plut­se­lig over sam­ta­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Om vi jen­ter får gå på skole, ut­dan­nes en hel fa­mi­lie. Når gut­te­ne går på skole, er det bare de selv som lærer, sier hun med klar røst.

Spon­tan ap­plaus bry­ter ut i rom­met på Mash­al Mo­del-sko­len i ut­kant­en av Isla­ma­bad.

Like før har ele­ve­ne ropt ut hva de vil bli når de blir store: po­li­ti, lege, Spi­der­man. Og de vil løfte Pa­kis­tan ut av fat­tig­dom.

LES OGSÅ: Malala skal tale i FN på 16-årsdagen

Ele­ver kom til­ba­ke

De pa­kis­tans­ke skole­bar­na kjen­ner godt til at­ten­ta­tet mot 15 år gamle Mala­la You­safzai og lør­da­gens valg. Selv kom­mer barna fra et slum­om­rå­de, og fler­tal­let har vært enten gate­barn eller in­ternt for­drev­ne.

- Vi ar­bei­der hardt for å gi dem selv­til­lit og ut­dan­ne dem i de­mo­kra­tis­ke pro­ses­ser, sier Zeba Hus­ain, som har grunn­lagt sko­len.

Hus­ain ar­bei­det tid­li­ge­re for FNs flykt­ning­or­ga­ni­sa­sjon UNHCR. Nå dri­ver hun Mash­al Mo­del-sko­len gjen­nom en stif­tel­se.

Iføl­ge Hus­ain har skud­de­ne mot Mala­la gjort sterkt inn­trykk på de 550 ele­ve­ne ved sko­len. Mala­la over­lev­de an­gre­pet i fjor høst og har fått be­hand­ling på et syke­hus i Stor­bri­tan­nia.

LES OGSÅ: Malala blir mangemillionær

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Alle vet hva som er skjedd, og vi har snak­ket om det, sier Hus­ain.

Etter at Mala­la ble skutt, kom et ti­tall jen­ter til­ba­ke til sko­len. Deres for­eld­re hadde sagt de skul­le slut­te, men så om­be­stem­te de seg, for­tel­ler skole­sje­fen.

Po­li­ti­ker­ne lover pen­ger

De små klasse­rom­me­ne bærer preg av behov for oppus­sing. Mange ele­ver sit­ter på gul­vet fordi det mang­ler sto­ler.

- Inn­sam­lings­ar­bei­det pågår sta­dig, og det fin­nes dem som mot­ar­bei­der vår virk­som­het ved å knuse vin­du­er eller kaste inn søp­pel, sier Hus­ain.

- Men ut­dan­ning en blitt en kjempe­sak foran val­get, og jeg håper at vi vil vinne på det, til­føy­er hun.

Alle de le­den­de par­ti­ene i Pa­kis­tan har kom­met med valg­løf­ter om en kraf­tig øk­ning i skole­bud­sjet­te­ne i årene som kom­mer.

LES OGSÅ: Fredsprisforslagene strømmer inn til Nobelinsituttet

(©NTB)