MENNESKERETT: Paul Hunt, FNs spesialrapportør i helsespørsmål, er også rådgiver for amerikanske Centre for Reproductive Rights (CRR). CRR arbeider for å gjøre abort til en menneskerett, noe flere land har reagert sterkt på.

Usikkert om abortvennlig FN-rapportør får fortsette

FNs menneskerettsråd utsetter til mars å avgjøre om rådets helserapportør Paul Hunt får fornyet tillit.

Nylig ble det avdekket at newzealenderen Hunt, FNs spesialrapportør i helsespørsmål, er rådgiver for amerikanske Centre for Reproductive Rights (CRR), som arbeider for å gjøre abort til en menneskerett. (Velsignet Helg 29.12.07) Hunts kobling til senteret vakte egyptisk vrede på det siste 2007-møtet i FNs menneskerettsråd i Genve.

Nå viser det seg at Algerie og Pakistan støtter Egypt i kritikken av både CRR-koblingen og Hunts generelle kamp for abort. På den annen side lovpriser Brasil rapportørens abortengasjement.

Denne striden toppet seg da Menneskerettsrådet skulle ta stilling til om Hunt får fortsette som helserapportør i ytterligere tre år. Åremålet hans utløper nå etter at han har hatt jobben siden 2002.



For fri abort?

Det foreløpige resultatet av tvisten ble at rådet vedtok at stillingen som rapportør videreføres i tre år til – men at medlemslandene venter til mars 2008 med å avgjøre om Paul Hunt er den som får inneha stillingen videre.

Hunt selv har vedgått at han er rådgiver for CRR. Samtidig har han fremholdt at det må være mulig å gi råd til en organisasjon uten å bli holdt ansvarlig for alt organisasjonen står for.

Nå er Hunts uttalte syn at i de land abort er lovlig, må kvinner kunne få utført inngrepet og det på en hygienisk måte. Dette mener han er i samsvar med vedtak på FNs befolkningskonferanse i Kairo i 1994 og på FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1995.

Et av problemene med dette uttalte synet er en FN-rapport den samme Hunt forfattet i 2004. Der oppfordret han de ulike land til å innføre fri abort og til å gi helsepersonell abortopplæring og -utstyr.



Også homostrid

Paul Hunt er også omstridt fordi han våren 2007 var med på å forfatte de homofilivennlige Yogyakarta-prinsippene. Disse prinsippene sier at internasjonal rett ikke tillater diskriminering og krenkelse av homofile og bifile, og ble undertegnet av «29 eksperter på internasjonale menneskerettigheter», ifølge en pressemelding fra møtet i indonesiske Yogyakarta.

Nå viser det seg imidlertid at prinsippene ikke bare fordømmer diskriminering og krenkelser, men også krever at alle land må tillate homofile partnerskap og gi homofile rett til å adoptere barn. Kravet springer ut fra en nytolkning av eksisterende menneskerettigheter.

Hunt sa nylig at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, støtter Yogyakarta-prinsippene. Mot dette – og Hunts abortkamp – har Egypt gjort det klart at de ikke godtar «noe forsøk på å bruke FN-navnet til å fremme prinsipper som det ikke er samstemmighet om i FN».


Dagen