MIDDAG: USAs utenriksminster Hillary Clinton holdt en middag for Midøstenkvartetten 11. juli. Ved siden av Clinton er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, på venstresiden er EUs utenrikssjef Catherine Ashton, andre til venstre Russlands utenriksminister Sergey Lavrov. Foto: NICHOLAS KAMM, SCANPIX

Usikkerhet rundt palestinsk stat

Idag er FNs siste søkefrist for godkjenning en palestinsk stat ved Generalforsamlingens møte den 15. september. Palestinske myndigheter har signalisert utsettelse.

Palestinske ledere uttalte i september i fjor at de ønsket å søke om anerkjennelse som stat hvis fraværet av forhandlinger med Israel fortsatte.
Ensidige handlinger går imot prinsippene i Osloavtalen, som fastsetter gjensidige forhandlinger som middelet konflikten skal løses med.

Kvartetten uten formel

Midtøstenkvartetten, som består av USA, EU, Russland og FN, møttes tidligere denne uken i Washington for å diskutere den fastlåste situasjonen. Israel, med USA i ryggen, har på det sterkeste motsatt seg ensidige palestinske operasjoner. Mens palestinske representanter de siste årene har turnert hovedsteder for å skaffe støtte, har israelske diplomater forsøkt å opponere mot palestinsk anerkjennelse. Likevel beskriver både israelske og palestinske kilder Barack Obamas løsningsbestrebelser som mislykket. Kvartetten er redd ensidige handlinger vil gjøre vondt verre, men hadde ingen formel for fremgang klar etter møtet på tirsdag.
Ifølge Haaretz tror ikke USA at noen av sidene egentlig vil snakke sammen, da palestinerne nekter å anerkjenne Israels jødiske karakter, og Israel har problemer med 1967 grensen som utgangspunkt.

Forventes å utsette

For å bli godkjent som stat, trenger palestinerne først anbefaling fra FNs Sikkerhetsråd, og deretter 128 states favør i Generalforsamlingen. De har nylig uttalt at de allerede har sikret stemmer fra 116 nasjoner. USA er ventet å blokkere klarsignalet fra Sikkerhetsrådet. Flere EU ledere har oppfordret palestinerne til å vente, for å bevare fredsprosessen. Dette, samt behovet for mer støtte, ligger bak de palestinske signalene om å utsette søknaden.
DAGEN