USAs justisminister forsvarer overvåking av nyhetsbyrå

- Liv sto i fare, forklarer han.

USAs jus­tis­mi­nis­ter Eric Hol­der mener det var rik­tig å hente ut lis­ter over te­le­fon­sam­ta­ler til jour­na­lis­ter i ny­hets­by­rå­et As­socia­ted Press. Liv sto i fare, for­kla­rer han.

Det var iføl­ge Hol­der en «svært al­vor­lig» lek­ka­sje som var bak­grun­nen for at USAs jus­tis­de­par­te­ment be­stem­te seg for å hente ut lis­ter over te­le­fon­sam­ta­ler til og fra flere av APs jour­na­lis­ter i april og mai i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har vært stats­ad­vo­kat siden 1976. Og jeg må si at dette er én av de mest al­vor­li­ge lek­ka­sje­ne jeg noen­sin­ne har sett, om ikke den al­vor­ligs­te, sier han.

Iføl­ge Hol­der ble en FBI-etter­forsk­ning øde­lagt av lek­ka­sjen til AP. Dette satte ame­ri­ka­ne­res liv i fare, fast­slår han. Hol­der un­der­stre­ker sam­ti­dig at han føler seg sik­ker på at alle reg­ler er fulgt.

APs topp­sjef Gary Pru­itt rea­ge­rer på sin side sterkt på saken. Først for­ri­ge fre­dag skal AP ha fått vite at jus­tis­de­par­te­men­tet hadde skaf­fet seg til­gang til te­le­fon­lis­te­ne, skri­ver han i et åpent brev til Hol­der.

«En slik om­fat­ten­de inn­hen­ting av te­le­fon­kom­mu­ni­ka­sjo­nen til As­socia­ted Press og by­rå­ets re­por­te­re kan umu­lig rett­fer­dig­gjø­res», heter det i bre­vet.

Pru­itt kre­ver at lis­te­ne ut­le­ve­res til AP og at alle ko­pi­er øde­leg­ges.

Iføl­ge AP er det tro­lig lek­ka­sjer om en mis­lyk­ket ter­ror­plan i fjor som lig­ger bak.