Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney (t.v.) må trolig se langt etter stemmene fra amerikanske jøder, som i hovedsak er liberale demokrater. Visepresidentkandidat Paul Ryan er med sin krasse abortmotstand enda mer på kollisjonskurs med denne velgergruppen.

USAs jøder omfavner Obama

Mitt Romney jakter på jødiske stemmer, men må trolig se langt etter dem.

78 prosent av de jødiske velgerne ga sin stemme til Barack Obama ved forrige valg, mens republikanernes daværende kandidat John McCain måtte nøye seg med 21 prosent.

En fersk meningsmåling utført av IBD/TIPP viser at Obama har støtte fra 76 prosent av jødiske velgere, mens Mitt Romney får støtte fra 19 prosent.

En Gallup-måling i september ga Obama et forsprang på 70 mot 25 prosent.


FAKTA OM amerikanske jøder:
Rundt sju millioner amerikanere regner seg som jøder, noe som tilsvarer rundt 2 prosent av befolkningenRundt fire millioner av disse er jøder ut fra en strengt bibelsk fortolkningI New York og Miami er nesten hver tiende innbygger jødiskAmerikanske jøder er i gjennomsnitt eldre enn resten av befolkningen og annenhver er over 50 år gammelDe har også i gjennomsnitt dobbelt så høy utdanning og inntekt som amerikanere flestJødene er også langt mer sekulære enn amerikanere flest. Under halvparten av dem sier at de tror på Gud, noe 79 prosent av amerikanere flest sier at de gjørValgoppslutningen blant jøder er høyere enn i befolkningen for øvrig, og hele 96 prosent av registrerte jødiske velgere avga stemme ved forrige presidentvalg(Kilder: American Jewish Yearbook, ASARB, HPOL, Pew)

Kjølig

Obamas kjølige forhold til dagens israelske høyreregjering, som nylig toppet seg da han ikke «fant tid til» å invitere statsminister Benjamin Netanyahu til Det hvite hus, har i liten grad svekket oppslutningen om ham blant amerikanske jøder.

Bare 6 prosent av jødiske velgere svarte «Israel» på spørsmålet om hvilke saker som i størst grad kommer til å påvirke deres stemmegivning, i en undersøkelse American Jewish Committee gjennomførte tidligere i år.

Det samme var resultatet i en tilsvarende undersøkelse for to år siden, der Israel havnet på åttendeplass på lista over hvilke saker de jødiske velgerne anså som viktigst.

Den økonomisk politikken og helsepolitikken toppet den gang lista til henholdsvis 62 og 31 prosent av de spurte, mens bare 7 prosent satte Israel øverst.


Liberale

Meningsmålinger blant amerikanske jøder er i det hele tatt lite lystig lesning for republikanere som Romney.

Motstanden mot Irak-krigen var betydelig større blant jøder enn hos amerikanere flest, 77 mot 52 prosent, viste en måling.

Åtte av ti amerikanske jøder er tilhengere av fri abort, en nesten dobbelt så høy andel som i befolkningen som helhet og stikk i strid med hva flertallet av Republikanerne mener.

Amerikanske jøder distanserer seg også fra den kristne høyresidens kamp for bønn i skolen og mot prevensjonsveiledning til tenåringer.

En undersøkelse utført av Public Religion Research Institute tidligere i år viste at de amerikanske jødene ser langt mer positivt på amerikanske muslimer enn på landets konservative kristne.


Israel og Iran

Romneys uforbeholdne støtte til Israel og hans varme vennskap med Netanyahu, som han jobbet sammen med på 1970-tallet og har lovet å konsultere flittig dersom han vinner valget, har i liten grad økt oppslutningen hans blant amerikanske jøder.

Det har heller ikke Romneys kritikk av Obamas påståtte unnfallenhet overfor Iran, skal man tro meningsmålingene.

Bare 4 prosent av amerikanske jøder ser på «det iranske atomprogrammet» som den viktigste saken å bedømme kandidatene på når de går til valg 6.
november.

(NTB)