USA: - Neppe palestinsk stat i 2005

Selv med amerikansk støtte lar planen om en palestinsk statsdannelse i løpet av 2005 seg neppe gjennomføre, mener USA.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Richard Boucher la sent mandag kveld norsk tid fram en pessimistisk vurdering av situasjonen i Midtøsten.

Diplomater spådde at vurderingen ville bli svært dårlig mottatt på palestinsk hold.
Boucher nevnte tre hovedårsaker til at han ikke tror på noen statsdannelse neste år. Den ene er den fortsatte volden i Midtøsten, den andre at det palestinske selvstyret ikke kan eller vil stanse volden, og det tredje problemer med å få i stand forhandlinger.

«Muren må rives»

Boucher kom med sine utsagn da han ble bedt om å kommentere utsiktene til nyvalg i Israel og fredagens kjennelse i den internasjonale domstolen i Haag. Domstolen framholdt at muren som Israel bygger gjennom Vestbredden er i strid med folkeretten og må rives.

? Vi har vel allerede for en god stund siden gitt uttrykk for at det neppe blir mulig å nå målet (om en palestinsk stat) innen 2005, sa den amerikanske talsmannen. I mai i år sa USAs president George W. Bush at en slik tidsplan «ikke lenger er realistisk».

Israel og palestinerne har de siste månedene ikke greid å gjennomføre noen form for meningsfylte samtaler, påpeker diplomater i Midtøsten.

Statsminister Ariel Sharon vil til tross for motstand fra høyrefløyen drive igjennom en plan om ensidig israelsk tilbaketrekking fra Gaza-stipen og fire bosettinger på Vestbredden.

Krever FNs støtte

Samtidig fortsetter striden om den omstridte sikkerhetsbarrieren gjennom Vestbredden, og palestinske tjenestemenn sa mandag at de om nødvendig vil gå til FNs sikkerhetsråd med krav om støtte til Haag-domstolens påbud om riving.

Diplomater tror at USA i så fall vil bruke sitt veto til å stanse en resolusjon der rådet uttrykker slik støtte.

? Diskusjonen om muren er over. Hvis Israel ikke overholder de pålegg domstolen har gitt i sin kjennelse, vil landet offisielt og juridisk stille seg utenfor folkeretten, sa palestinernes FN-utsending Nasser al-Kidwa.

Han tilføyde at amerikanerne ikke kan forsøke å få i stand en ny virkelighet i Midtøsten bygd på demokrati og respekt for lov og rett, og samtidig la Israel ture fram som før. I så fall vil USA lide nederlag i Midtøsten så vel som i Irak, sa al-Kidwa.

(©NTB)