Sjef for amerikanske etterretning, James Clapper, la frem den årlige trusselvurderingen på Capitol Hill i Washington 12. mars.  (Foto: AP /Susan Walsh/NTB Scanpix)

USA mer bekymret for dataangrep enn terror

Cy­be­ran­grep og nett­spio­na­sje har pas­sert ter­ro­ris­me og hav­net øverst på USAs trus­sel­lis­te.

Det viser den år­li­ge trus­sel­vur­de­rin­gen som ble fremlagt i Wash­ing­ton tirs­dag.

Iføl­ge sje­fen for ame­ri­kansk etter­ret­ning James Clap­per er USAs in­fra­struk­tur i sta­dig stør­re fare. Selv mind­re avan­ser­te cy­be­ran­grep kan lamme dår­lig be­skyt­te­de data­an­legg som blant annet sty­rer strøm­for­sy­nin­gen, heter det i trus­sel­vur­de­rin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dess­uten kan nett­spio­na­sje være en trus­sel mot tek­no­lo­gis­ke ny­vin­nin­ger ut­vik­let in­nen­for hæren, mener etter­ret­nin­gen.

I sin rede­gjø­rel­se til etter­ret­nings­ko­mi­te­en i Se­na­tet sa imid­ler­tid Clap­per at det bare er en «fjern mu­lig­het» for at et cy­be­ran­grep mot USA vil få ka­ta­stro­fa­le føl­ger de neste to årene.

Stør­re plass

Li­ke­vel leg­ger man i den år­li­ge rap­por­ten mer vekt på data­an­grep enn tid­li­ge­re år. Be­skri­vel­sen av cy­ber­trus­ler vies mer plass enn pro­ble­mer knyt­tet til mi­li­tan­te isla­mis­ter i Af­gha­ni­stan.

Land som Russ­land og Kina, som begge har avan­sert cy­ber­ka­pa­si­tet, vil tro­lig ikke iverk­set­te di­gi­ta­le an­grep mot USA uten at det fore­lig­ger en stør­re mi­li­tær­kon­flikt eller krise som set­ter deres na­sjo­na­le in­ter­es­ser i fare, heter det i rap­por­ten.

Clap­per er imid­ler­tid engste­lig for ut­vik­lin­gen i Nord-Ko­rea. Han er «for­fer­det over den svært kri­gers­ke re­to­rik­ken som kom­mer fra Nord-Ko­reas leder Kim Jong-un.

- Jeg er svært be­kym­ret for hva de kan komme til å gjøre, svar­te han på spørs­mål tirs­dag.

Usik­ker

I rap­por­ten heter det at Nord-Ko­rea mest sann­syn­lig bare vil bruke atom­vå­pen der­som de ser en trus­sel mot sin egen over­le­vel­se, men USA er usik­ker på hva Pyong­yang vil kunne de­fi­ne­re som en slik trus­sel.

I rap­por­ten nev­nes også Iran og lan­dets om­strid­te atom­pro­gram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vet ikke om Iran med tiden vil be­slut­te å lage atom­vå­pen, sier Clap­per.

Ame­ri­kansk etter­ret­ning mener at Iran neppe vil søke di­rek­te kon­fron­ta­sjon med USA, og at de irans­ke le­der­ne først og fremst er opp­tatt av å be­va­re sin egen makt. Der­for vil USA og dets al­li­er­te også kunne ha mu­lig­het til å på­vir­ke Te­he­rans be­slut­ning om de vir­ke­lig vil skaf­fe seg atom­vå­pen eller ikke, heter det.

(NTB)