USA ikke fornøyd med Morsis forsikringer

Det amerikanske utenriksdepartement er ikke tilfreds med den egyptiske presidents forklaring på hans antisemittiske uttalelser. - Et viktig første steg, men det er ikke nok, heter det i en uttalelse fra Obama-administrasjonen.

Det ame­ri­kans­ke UD ut­tal­te tors­dag at de er glad for re­ak­sjo­nen fra den egyp­tis­ke pre­si­den­ten, Mo­ham­med Morsi, på de anti-is­ra­els­ke og anti­jø­dis­ke ut­ta­lel­se­ne den islams­ke pre­si­den­ten kom med før han ble valgt til pre­si­dent. Morsi hev­der si­ta­te­ne er tatt ut av sin sam­men­heng.

Som leder i Mus­limsk Bror­skap i 2010 kalte Morsi jøder for «gri­ser» og «blod­su­ge­re». USA be­teg­ner ut­ta­lel­se­ne for «svært så­ren­de», og kre­ver at de blir til­bake­kalt og unn­skyldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES MER OG SE VIDEO:Mursi med ster­ke an­grep mot jøder

Morsi av­vi­ser

I en presse­mel­ding fra pre­si­dent Morsis kon­tor av­vi­ser han dis­kri­mi­ne­ring og opp­ford­ring til vold av re­li­giø­se grun­ner. USAs uten­riks­de­par­te­ment kal­ler det «et vik­tig førs­te steg», men leg­ger til at USA ven­ter at Morsi og andre egyp­tis­ke le­de­re skal de­mon­stre­re vilje til re­li­giøs to­le­ran­se og til å over­hol­de freds­av­ta­len med Is­rael.

Tal­s­per­son Vic­to­ria Nu­land vil ikke si om Wash­ing­ton kre­ver at Morsi per­son­lig skal til­bake­kal­le ut­ta­lel­se­ne.

Hun gjor­de det li­ke­vel klart at USA tren­ger å se mer enn en presse­mel­ding fra pre­si­den­tens kon­tor for å bli over­be­vist om at han ikke len­ger mener det han tid­li­ge­re har sagt.

Et førs­te steg

- Re­ak­sjo­nen var et førs­te steg for å klar­gjø­re at den slags så­ren­de re­to­rikk som vi var vitne til i 2010, ikke er ak­sep­ta­belt og ikke pro­duk­tivt, og at det ikke hører hjem­me i et de­mo­kra­tisk Egypt, sa Nu­land tors­dag.

- Men vi føl­ger med hos Morsi og andre egyp­tis­ke le­de­re om de vil de­mon­stre­re både i ord og hand­ling at de er for­plik­tet på re­li­giøs to­le­ran­se og vil stå ved alle Egypts in­ter­na­sjo­na­le for­plik­tel­ser.

(Dagen)