Fornyingsminister Rigmor Aasrud er i USA for å lære mer om amerikanernes erfaringer etter terrorangrepene 11/9 2001.

- USA har ikke stengt gater rundt departementene

Gatene rundt de fleste departementer i USA er ikke stengt etter terrorangrepene 11. september 2001. - Et viktig signal å ta med i debatten hjemme, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren tilbringer uken i USA, hvor hun har en rekke møter på ulike felt i Washington DC, Boston og New York.

Flere av møtene er knyttet til hvordan amerikanerne har sikret sine vitale bygg etter terrorangrepene 11. september 2001.

- Det er interessant å være her og høre om erfaringene de har gjort etter 9.11. Det som slår oss, er at de har mange av de samme utfordringene som vi har nå, særlig knyttet til sikring av regjeringskontorene, sier Aasrud til NTB.


Åpen by

Aasrud har særlig merket seg at de færreste av departementene har fått stengt de omkringliggende gatene som følge av terrorangrepene.

- Det er bare rundt Det hvite hus, utenriksdepartementet og det nasjonale sikkerhetsdepartementet at det er stengte gater. Det er interessant at man også i land som har langt mer erfaring med terror enn Norge, har valgt å holde byen mest mulig åpen. Det er et viktig signal å ta med hjem, der debatten er preget av at mange føler uro og ønsker å stenge gater, sier Aasrud.

Hun forteller at amerikanerne argumenterer med at bedre sikkerhet rundt regjeringsbygningene bare vil flytte terroren til neste bygg eller et annet område.

- Kan disse signalene få betydning for en fremtidig stengning av for eksempel Grubbegata?

- Jeg tror nok vi kommer til å ha stengte gater rundt de mest sentrale bygningene i Norge, men det er interessant å se hvordan de tenker her rundt dette, sier Aasrud.


IKT-sikkerhet

Også justisminister Grete Faremo er i USA og har deltatt på flere møter sammen med Aasrud. De to ministrene har hatt flere møter knyttet til digital sikkerhet, i forbindelse med at regjeringen i løpet av høsten skal legge fram nye nasjonale retningslinjer for IKT-sikkerhet.

- Amerikanske myndigheter har satt dette temaet veldig høyt på dagsordenen. Det har vært lærerikt å se hvordan de systematiserer sitt arbeid sammen med privat sektor, det har de gjort i langt større grad enn vi har i Norge. Denne systematikken og det utstrakte samarbeidet med privat sektor, er noe av det jeg vil ta med meg i det videre arbeidet.

(NTB)