Uro i Frp for Brendes Midtøsten-linje

Jørund Rytman (Frp) krever kutt i bistand til palestinerne.

– Brende må skru igjen kranen, om ikke helt, så litt for å vise at vi er villige til å handle, sier stortingsrepresentant (Frp) Jørund Rytman, leder for Israels venner på Stortinget.

Han er kritisk til egen regjering og utenriksministers linje i Midtøsten-politikken, og reagerer på at palestinerne fortsatt har en ordning for å lønne terrordømte palestinere i israelske fengsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Rytman er det ingen hemmelighet at det er uro i Framskrittspartiet for utenriksminister Børge Brendes (H) innsats i saken. Selv om han er glad for at Midtøstenpolitikken har gått i en mer blå retning, mener han den kan bli enda mer «balansert».

– Vårt generelle syn i bistandspolitikken går på at midler kan gå til korrupsjon, sier Rytman.

Spørsmål

Denne uken får han svar av Brende på to skriftlige spørsmål. Det ene går på hva statsråden vil gjøre for å sikre at norske midler ikke går til såkalt fangelønn.

Palestinernes president Mahmoud Abbas forsikret Brende så sent som forrige uke om at norske midler ikke går til dette.

Rytman mener at det likevel skjer indirekte når norsk bistand finansierer deler av et system som bruker andre midler på fangelønn til terrordømte.

– Slik jeg ser det er det en regnskapstriksing som nå har blitt avslørt. Tilsvarende beløp gis i stedet til PLO som så gir fangelønnen videre. Lett pedagogisk kan du illustrere det med at det er de samme folkene, men at skiltet på døra byttes, sier Rytman.

Stenge kranen

Han mener at saken må få konsekvenser når palestinske myndigheter ikke lytter til Norges klare anbefalinger og råd.

– Jeg mener at vi har kommet dit nå at man må skru igjen kranen. Så får vi vurdere i hvilken størrelsesorden det bør være. Jeg er villig til å ta kampen på Stortinget om det ikke gjøres noe i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rytman får støtte fra Frp-grasrota.

– Det bør i alle fall vurderes om dette er vel anvendte midler, og om det egentlig bidrar til fred og utvikling, sier Torkil Åmland i Hordaland Frp.

Det andre spørsmålet Brende må svare på tar utgangspunkt i opplæring i jødehat i palestinsk utdanningssystem, bygget på en annen rapport gjort av Palestinian Media Watch som Dagen omtalte i april. Rytman spør om statsråden vil fordømme offentlig antisemittismen som er i palestinske områder og andre steder.

Partikollega og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener at også hatopplæring bør få konsekvenser for bistandspengene.

– Norge bør stanse all bistand til de palestinske selvstyremyndighetene. Pengene gjør vondt verre, sa han til Dagen i april.

For en uke skrev Tybring-Gjedde dette på sin Facebook-side: «Vi overfører hvert år mange hundre millioner kroner til denne regjeringen (med Hamas og Fatah, journ. anm.). Norges to største partier mener dette er riktig politikk fordi de for enhver pris vil holde palestinske selvstyremyndighetene ved makten. For meg er dette ubegripelig», skriver han til sterk støtte i kommentarfeltet.

KrF følger saken

Statsråden tok opp fangelønn med Abbas da han møtte ham i Ramallah forrige uke.

«Selv om norske bistandsmidler ikke finansierer ordningen, vil Norge, som stor bidragsyter til palestinske selvstyremyndigheter, også i fremtiden uttrykke at vi finner praksisen uakseptabel og anbefale at den avvikles», skriver Brende i svaret på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Astrid Byrknes (KrF)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Byrknes er fornøyd med Brendes innsats overfor Abbas forrige uke.

– KrF vil følge med på utviklingen i saken forøvrig og vi må også forsikre oss om at Norges generelle budsjettstøtte ikke brukes til dette formålet. Det er viktig for oss. Ellers har Frp som regjeringsparti alle muligheter til å være med å følge opp saken, skriver hun i en SMS.

– Vil det hjelpe å kutte i bistanden til palestinerne, Rytman?

– Jeg tror det, det er et språk de forstår. Jeg tror de selv ser hvor avhengige de er av bistand fra resten av verden.