Universitet får kritikk for Islam Net-nekt

Islam Net fikk før påske av­slag på sin søk­nad om å bli stu­dent­for­ening ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo. His­to­rie­pro­fes­sor John Peter Col­lett mener UiO bøyer av for po­pu­lis­tisk press og ut­øver po­li­tisk sen­sur.

Bak­grun­nen for av­sla­get er for­enin­gens kjønns­se­gre­ge­ren­de prak­sis og hold­nin­gen til andre re­li­giø­se grup­per og ho­mo­fi­le,iføl­ge UiO. His­to­rie­pro­fes­sor John Peter Col­lett er kri­tisk:

- For meg ser det ut til at UiOs le­del­se bøyer seg for et po­pu­lis­tisk press og går vekk fra den hold­nin­gen som de tra­di­sjo­nelt har hatt over­for stu­dent­for­enin­ge­ne, sier Col­lett tilUni­ver­si­tas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Væp­net re­vo­lu­sjon var greit

Han for­tel­ler at på 1970-tal­let fikk selv mest yt­ter­lig­gå­en­de or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne lov til å ha stu­dent­for­enin­ger ved Uni­ver­si­te­tet-

- Til og med de som sa at de sto for væp­net re­vo­lu­sjon og støt­tet ter­ro­rist­or­ga­ni­sa­sjo­ner i andre land. AtIslam Net får besøk av pre­di­kan­ter som tar til orde for stei­ning av ho­mo­fi­le og fra­fal­ne, kan jeg ikke se er prin­si­pi­elt stort for­skjel­lig fra at en­kel­te stu­dent­for­enin­ger på 1970-tal­let tok til orde for å henge kon­tra­re­vo­lu­sjo­næ­re i lykte­stol­per, sier pro­fes­so­ren.

Støt­ter av­gjø­rel­sen

Dag­lig leder i tenke­tan­ken Mi­no­tenk, Linda Al­zag­ha­ri, støt­ter UiOs av­gjø­rel­se i saken.

- Man kan ikke ak­sep­te­re alt. Jeg tror ikke ho­mo­fi­le ville satt pris på om en slik or­ga­ni­sa­sjon fikk etab­le­re seg på cam­pus. Dette er et spørs­mål om UiO skal til­rette­leg­ge og fa­si­li­te­re in­to­le­ran­se i to­le­ran­sens navn, sier hun.

Iføl­ge Al­zag­ha­ri, som har fulgt Islam Nets ak­ti­vi­te­ter over tid har or­ga­ni­sa­sjo­nens ved­tek­ter blitt snev­ret inn den siste tiden. I dag har ikke styre­med­lem­me­ne lov til å være uenig med ut­valg­te lærde innen sala­fi-islam.

Islam Nets leder,Fahad Qureshi, sier han er vil­lig til å gå i dia­log med UiO og sier de skal klage på av­sla­get. (©NTB)