Unge Venstre vil stramme inn før oljefondet er tomt

Vil senke handlingsregelen til tre prosent

FØLG VENSTRES LANDSMØTE 2013 PÅ DAGEN.NO

Unge Venst­re-le­der Svein­ung Rote­vatn kjem­per for å få par­ti­ets lands­møte med på å gå inn for å senke hand­lings­re­ge­len til 3 pro­sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mot seg har han lands­sty­ret og der­med store deler av det etab­ler­te Venst­re, men med på laget er fyl­kes­la­ge­ne både til Oslo og Akers­hus.

- For meg er dette en ge­ne­ra­sjons­kamp. Fort­set­ter vi som i dag, er fon­det tomt innen jeg blir pen­sjo­nist, sier 25 år gamle Rote­vatn til NTB.

- Det hand­ler om å ta grep nå, før det svir. Al­le­re­de i 2025 tvin­ger det seg fram kutt, for da går vi ikke len­ger i pluss. Men dette er en av de tin­ge­ne det ikke snak­kes høyt om i norsk po­li­tikk, selv om alle i po­li­tik­ken vet om det, leg­ger han til.

Fryk­ter he­ving

Tro­lig er det et fler­tall på lands­mø­tet som er for tanke­gan­gen om å bruke mind­re of­fent­li­ge pen­ger. Men der­fra til å endre hand­lings­re­ge­len er veien lang. Mange mener at re­ge­lens suk­sess hen­ger nøye sam­men med en streng tol­king.

- In­ten­sjo­nen i for­sla­get er godt. Jeg er for å bruke mind­re, og spe­si­elt i tider som dette når det går godt i øko­no­mi­en. Men faren ved å senke gren­sen til 3 pro­sent er at det vil bli mye enk­le­re ved neste kors­vei å heve bru­ken til 5 eller 6 pro­sent, sier Venst­res andre nest­le­der Terje Brei­vik til NTB.

De­bat­ten av­gjør

Rote­vatn, som er liste­topp for Venst­re i Sogn og Fjor­da­ne, for øvrig som den enes­te liste­top­pen fra en av ung­doms­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne, slår fast at det er sånn det ofte er på lands­mø­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mange er enig i in­ten­sjo­ner, men så stem­mer de imot fordi de ikke vil binde seg til masta. For meg betyr dette at kam­pen ikke er tapt. Jeg tror de­bat­ten i lands­møte­sa­len lør­dag blir av­gjø­ren­de, sier han.

Fryk­ten for at en sen­king av hand­lings­re­ge­len skal kunne føre til en he­ving se­ne­re, mener Rote­vatn er helt ube­grun­net.

- Dette er jo også stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­bergs ar­gu­ment. Jeg skjøn­ner ikke lo­gik­ken, sier han.

In­ves­te­rin­ger

Pro­gram­ko­mi­te­ens leder Guri Melby sier at det også er et spørs­mål om å ta hand­lings­re­ge­len til­ba­ke til sitt opp­rin­ne­li­ge for­mål.

- I ut­gangs­punk­tet hand­ler det om å bruke disse pen­ge­ne til va­ri­ge in­ves­te­rin­ger. Og i det lyset er jeg ikke så sik­ker på om det er så kri­tisk å ligge på da­gens nivå, sier hun til NTB.

Brei­vik mener det er in­ter­es­sant at de­bat­ten i Venst­re hand­ler om å stram­me inn - som det enes­te par­ti­et.

I åp­nings­ta­len til lands­mø­tet ut­ford­ret parti­le­der Trine Skei Gran­de Høy­re-le­der Erna Sol­berg til å ut­tryk­ke seg kla­re­re om par­ti­ets syn på olje­penge­bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Venst­re tul­ler ikke med pen­ger, og vi leg­ger ikke opp til bud­sjet­ter som leg­ger opp til en høy­ere bruk av olje­pen­ger. Det synes jeg Erna skal være like klar på som meg, sa hun. (©NTB)