Unge sofavelgere kan vippe valgresultatet

Dersom alle under 30 år hadde brukt stemmeretten sin hadde de trolig avgjort valget.

Ingen går mind­re til valg­ur­ne­ne enn de stemme­be­ret­ti­ge­de under 30 år. Ved for­ri­ge stor­tings­valg i 2009 be­nyt­tet 56 pro­sent mel­lom 22 og 29 år stemme­ret­ten sin, mens de mel­lom 18 og 21 år var ett pro­sent­po­eng bedre.

Elise Frøy­en (22) tror po­li­ti­ker­ne ikke kla­rer å være re­le­van­te nok for den yngre vel­ger­grup­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det snak­kes mye om fa­mi­lie­po­li­tikk, og ting som lig­ger litt leng­re frem i tid. Mange unge vel­ge­re kan ikke re­la­te­re seg til dette, sier hun.

Gå inn på min­stem­me2013.no og vis at du skal stem­me!

Po­li­tisk kvar­tett

Hun er én av fire som har inn­tatt en sofa på ut­si­den av møte­tel­tet på Ten­mi­sjons­fes­ti­va­len, men hun er ingen sofa­vel­ger. To av de andre sofa­sit­ter­ne er 17 år gamle del­ta­ke­re som aller helst vil være med å be­stem­me hvem som skal ha po­li­tisk makt i Norge.

Sig­bjørn Saks­eid (17) og jevn­gam­le Ole Mar­tin Sand­land gir klar be­skjed til alle som er året eldre enn dem:

- Dere skal stem­me!

De må vente to år til før neste gang de kan stem­me, og yt­ter­li­ge­re to år før neste stor­tings­valg.

Opp­ford­rin­gen til å bruke stemme­ret­ten deles i høy­es­te grad av Vegar Isach­sen (27) og Elise Frøy­en (22). Begge skal stem­me ved årets stor­tings­valg. Det har de gjort de gan­ge­ne an­led­nin­gen har bydd seg.

Vans­ke­lig på valg­da­gen

For Isach­sen har det vært vans­ke­lig å gå til ur­ne­ne på valg­da­gen. Han har be­nyt­tet seg av for­hånds­stem­ming. Det skal han gjøre også denne gan­gen. Han opp­ford­rer folk til å tenke igjen­nom denne løs­nin­gen, slik at de som er opp­tatt på valg­da­gen kan få stemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Man må være be­visst på det man har fått. Det å få bruke stemme­ret­ten er den gaven man har fått ved å være med å be­stem­me, sier han.

Han får støt­te av side­kvin­nen i so­fa­en.

- Jeg tror det er vel­dig vik­tig at vi unge bru­ker ret­ten sin til å stem­me. Det er lett å ta det for gitt at sam­fun­net går som det går, sier Elise Frøy­en.

Unge har makt

Det ble av­gitt 2.696.366 stem­mer ved for­ri­ge stor­tings­valg i 2009. De under 30 år ut­gjor­de cirka 14 pro­sent av de av­git­te stem­me­ne av­gitt. Hvis alle i denne ka­te­go­ri­en hadde stemt og res­ten hadde stemt som van­lig, ville de ut­gjort om­trent 22,5 pro­sent av de to­ta­le an­tall stem­me­ne.

- Det er for mange som ikke vet hvil­ket parti de skal stem­me, fordi de ikke gid­der å sette seg godt nok inn i po­li­tik­ken, sier Sig­bjørn Saks­eid (17).

Selv har han tes­tet ut de for­skjel­li­ge valg­o­ma­te­ne som til­bys, men mener det beste man kan gjøre er å lese parti­pro­gram­me­ne til de ulike par­ti­ene.

Lei ned­snak­king

Under flere krist­ne fes­ti­va­ler ar­ran­ge­res det parti­de­bat­ter. Det er ikke til­fel­le når Det nors­ke mi­sjons­sel­skaps bar­ne- og ung­doms­or­ga­ni­sa­sjon (NMS U) ar­ran­ge­rer leir. Det er like greit, skal vi tro de fire leir­le­der­ne og del­ta­ker­ne i so­fa­en.

- Parti­de­bat­ter er bort­kas­tet. Det er bare om å gjøre å snak­ke de andre par­ti­ene ned, sier Sand­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De andre i so­fa­en nik­ker.

Sand­land var til stede på parti­de­bat­ten som ble av­holdt under Ung Lands­møte (UL) tid­li­ge­re denne må­ne­den. Der fikk han fø­lel­sen av at flere par­ti­er snak­ket mot sitt eget parti­pro­gram bare for å sanke stem­mer.

- Det er parti­pro­gram­me­ne som de har stemt over på lands­mø­ter og hatt in­ter­ne de­bat­ter rundt som er in­ter­es­san­te, slår han fast.

- Hvis et parti har gjort noe bra, så går de andre inn for at de ikke skal få æren. Har et parti der­imot gjort noe dumt, går alle inn for å snak­ke ned det par­ti­et, sky­ter Sig­bjørn Saks­eid inn.

Ole Mar­tin Sand­land må pent ob­ser­ve­re val­get fra av­stand dette året, men om to år er han klar.

- Det er noe stort over det å få stem­me, og når jeg gjør det er det noe jeg er stolt over, sier han.

Gå inn på min­stem­me2013.no og vis at du skal stem­me!

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stortingsvalget 2013

Selve valget finner sted mandag 9. september, men mange velger å forhåndsstemme.

Det skal velges 169 representanter til Stortinget for perioden 2013-2017, fordelt på Norges 19 fylker.

Samtidig med stortingsvalget blir sametingsvalget arrangert.

3,6 millioner nordmenn har stemmerett.

Minstemme2013
Les også
Elton John vekket politikeren i Kjell IngolfDet er ditt valg: Minstemme2013Minstemme2013