Ungdomspartier samles på europeisk høyrefløy

Tuftet på motstand mot EU og ikke-europeisk innvandring innleder fire ungdomspartier fra kontinentets ytre høyrefløy et samarbeid.

- Euro­pa til­hø­rer euro­pe­er­ne.

Slik star­ter et ti punk­ter langtverdi­grunn­lag som ble for­ma­li­sert mel­lom ung­doms­par­ti­ene til frans­keNa­sjo­nal front, øster­riks­ke Fri­hets­par­ti­et FDÖ, svens­keSve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na og bel­gis­ke Vlaams Be­lang i Wien 4. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under nav­net YEAH - Young Euro­pean Al­li­an­ce for Hope - går de fire sam­men om en fel­les europa­po­li­tikk som hand­ler om mot­stand mot EU og det de ser som masse­inn­vand­ring til Euro­pa.

- Fred og vel­stand i Euro­pa kre­ver na­sjo­nal­sta­te­nes re­nes­san­se. Tra­di­sjo­nel­le ver­di­er i Euro­pa må for­sva­res mot li­be­ra­lis­me og so­sia­lis­me, skri­ver ung­doms­par­ti­ene i sin platt­form mot glo­ba­li­se­ring og et «fler­kul­tu­relt eks­pe­ri­ment».

- Ikke-euro­pe­isk inn­vand­ring må re­du­se­res til et mi­ni­mum, og grense­kon­troll må gjen­inn­fø­res, heter det vi­de­re i en er­klæ­ring som slår fast at EU ikke har ek­sis­tens­rett.

Na­sjo­nal­sta­ten

- Målet er at sam­ar­bei­det skal bli mer lang­sik­tig og for­dy­pet. Vi kan lære mye av hver­and­re, sier leder Gus­tav Kas­sel­strand i Sve­ri­ge­de­mo­kra­tisk Ung­dom til NTB om YEAH.

- Det vil all­tid være vik­tig med euro­pe­isk sam­ar­beid. Jeg er for Euro­pa, og der­for er jeg også mot EU, sier han og ser en over­stat­lig Union og ikke-euro­pe­isk «masse­inn­vand­ring» som trus­ler mot na­sjo­nal­sta­ten.

IWien ble det snak­ket om et «Euro­pa av fedre­land», mens Kas­sel­strand vel­ger ter­men «Euro­pa av na­sjo­ner».

- Det er en sunn vi­sjon for hvil­ken po­li­tikk vi vil føre. Vi vil at Euro­pa skal bestå av ulike na­sjo­ner. EU står for en stan­dar­di­se­ring i hele Euro­pa, de for­sø­ker å inn­føre samme po­li­tis­ke sys­tem på hele kon­ti­nen­tet. Det er et Euro­pas for­en­te sta­ter, sier han.

Vans­ke­lig sam­ar­beid

Høyre fløy har hatt med­vind på me­nings­må­lin­ge­ne flere ste­der i Euro­pa før EU-val­get i mai. Na­sjo­nal front lig­ger an til å gjøre det svært godt fra Frank­ri­ke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mo­der­par­ti­ene har imid­ler­tid EU-mot­stan­der­ne og inn­vand­rings­kri­ti­ker­ne slitt med å finne sam­men over lande­gren­se­ne.

- Det er lite se­ment mel­lom dem, sier Marco In­cer­ti i tanke­smia CEPS til ny­hets­by­rå­et AP.

Blant mo­der­par­ti­ene er det kun Na­sjo­nal front og det ne­der­lands­ke Fri­hets­par­ti­et som har dan­net en al­li­an­se før EU-val­get i mai.

Ne­der­len­der­ne er imid­ler­tid ikke med i ung­doms­par­ti­e­nens sam­ar­beid. Det tar tid å bygge til­lit, sa par­ti­ene på lan­se­rin­gen i Wien.

Ulike

Også de fire par­ti­ene innen sam­ar­bei­det er ulike. Stats­vi­te­ren Marie Dem­ker sier tilSve­ri­ges Radio at de andre par­ti­ene i sam­ar­bei­det er mer eks­tre­me enn Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na. Hun sier de er en grup­pe­ring in­nen­for parti­fa­mi­li­en med en mer ul­tra­na­sjo­na­lis­tisk linje.

- Det går ikke å ha et sam­ar­beid med par­ti­er som man ikke deler ideo­lo­gi med. Det er ulik­he­ter på na­sjo­nalt nivå, men når vi har ut­vik­let denne po­li­tik­ken på euro­pe­isk nivå, har det ikke vært noen skil­ler. Da er vi enige til punkt og prik­ke, sva­rer Kas­sel­strand.

- Jeg har lært å kjen­ne disse par­ti­ene og vet at de ikke er eks­tre­me, det er van­li­ge euro­pe­is­ke ung­dom­mer som kjem­per for et bedre land, mener han.

(©NTB)