Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier regjeringen er i ferd med å kartlegge oljekatastrofen i Mexicogolfen. Han understreker at en lignende ulykke kan skje i Norge.

- Ulykke kan gi oljesøl fra Bodø til Tromsø

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier regjeringen er i ferd med å kartlegge oljekatastrofen i Mexicogolfen. Han understreker at en lignende ulykke kan skje i Norge.

- Hadde ulykken skjedd i Norge, ville oljeutslippet i Golfen ha dekket hele kysten fra Bodø til Tromsø, inkludert Lofoten, Vesterålen og Senja, og et område langt til havs. Utslippet dekker et område på 200.000 kvadratkilometer, rundt to tredeler av hele Norges fastlandsareal, sa Solheim da han talte under høringskonferansen om forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten i Svolvær tirsdag.
 
 
- Vi snakker om en katastrofe av bibelske Armageddon-dimensjoner, hvis vi får et slikt oljeutslipp i Norge, sa Solheim.
 
Miljøvernministeren slo fast at ulykken i Mexicogolfen kan skje på norsk sokkel, også i de aktuelle områdene for ny oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
 
- Sjansene er små, men konsekvensene vil være formidable. Ulykken skjedde ikke med et lite og obskurt bakgårdsselskap i et afrikansk land uten regelverk. BP er et av de mest velrenommerte oljeselskapene i verden og USA den mest avanserte industrinasjonen, sa Solheim.
 
Han la til at det er grunn til å trekke i tvil om oljeselskapene er til å stole på når det kommer til risikovurderinger.
 
- Det er ingen fnugg av tvil om at BP ikke har snakket sant gjennom hele denne perioden. Obama erkjente selv at oljeselskapene ikke hadde gode nok planer for et worst case-scenario, sa Solheim.
 
Han sier regjeringen nå vil kartlegge alle sider ved katastrofen og finne ut hvilke lærdommer som kan trekkes ut av det som har skjedd. (©NTB)