Ukrainas president vil slå ned på «terrorister» i øst

Ukrainas president har gitt ordre om at operasjonene mot separatistene i øst skal gjenopptas. Han retter skarpe anklager mot Russland etter drapet på en lokalpolitiker.

Ukrai­nas mid­ler­ti­di­ge pre­si­dent Olek­sandr Turt­sjy­nov kland­rer Russ­land etter at lo­kal­po­li­ti­ke­ren Vo­lo­dy­myr Rybak og en annen per­son er fun­net døde i nær­he­ten av byen Sla­v­jansk. Iføl­ge Turt­sjy­nov ble de to «bru­talt tor­tu­rert» før de ble drept.

Den øst­li­ge byen sty­res av pro­rus­sis­ke se­pa­ra­tis­ter, og iføl­ge Turt­sjy­nov ble Rybak nylig bort­ført av det han kal­ler «ter­ro­ris­ter».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Disse for­bry­tel­se­ne blir be­gått med full støt­te fra Russ­land. Jeg ber sik­ker­hets­by­rå­ene om å gjen­opp­ta og gjen­nom­føre anti­ter­ror­til­tak for å be­skyt­te ukrains­ke bor­ge­re øst i Ukrai­na mot ter­ro­ris­ter, sa Turt­sjy­nov tirs­dag.

USA sen­der sol­da­ter

Samme dag ble det også klart at USA sen­der 600 sol­da­ter til Polen og de tre bal­tis­ke sta­te­ne i løpet av de nær­mes­te da­ge­ne.

De skal delta i en mi­li­tær­øvel­se som skal for­sik­re de fire NATO-lan­de­ne om at de har for­svars­al­li­an­sen i ryg­gen hvis de skul­le bli ut­satt for et an­grep.

- USA tar de for­plik­tel­se­ne vi har i hen­hold til ar­tik­kel 5, på alvor, selv om dette ikke er NATO-øvel­ser. Det er et meget kon­kret tegn på at vi er for­plik­tet til å ta an­svar for sik­ker­he­ten i Euro­pa, sier kon­tre­ad­mi­ral i for­svars­de­par­te­men­tet John Kirby.

Biden i Kiev

USAs vise­pre­si­dent Joe Biden var tirs­dag på besøk i Kiev der han lovet Ukrai­na en hjelpe­pak­ke på 50 mil­lio­ner dol­lar (300 mil­lio­ner kro­ner). Pen­ge­ne skal gå til øko­no­mis­ke og po­li­tis­ke re­for­mer.

USA vil også gi mi­li­tær hjelp for 8 mil­lio­ner dol­lar (cirka 48 mil­lio­ner kro­ner), be­gren­set til det som om­ta­les som «ikke-dø­de­lig» ut­styr. Det drei­er seg om pen­ger til blant annet ra­dio­ut­styr og kjøre­tøy­er, iføl­ge en mel­ding fra Bi­dens stab i Kiev.

Biden opp­ford­ret Russ­land til å trek­ke styr­ke­ne til­ba­ke fra gren­sen til Ukrai­na og oppgi støt­ten til de pro­rus­sis­ke væp­ne­de styr­ke­ne øst i lan­det.

- Vi har hørt mye fra rus­sis­ke tals­menn de siste da­ge­ne. Nå er det på tide at Russ­land slut­ter å snak­ke og be­gyn­ner å hand­le, sa vise­pre­si­den­ten under be­sø­ket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ukrai­nas fun­ge­ren­de stats­mi­nis­ter Ar­senij Jat­senjuk sa på samme presse­kon­fe­ran­se at rus­sis­ke spe­sial­styr­ker er i virk­som­het i det øst­li­ge Ukrai­na for å un­der­gra­ve det kom­men­de pre­si­dent­val­get 25. mai.

Han opp­ford­ret Russ­land til å trek­ke styr­ke­ne ut og ba dem også gjøre det på Krim, som for få uker siden ble ok­ku­pert og an­nek­tert av Russ­land.

Fly be­skutt

Ukrai­nas for­svars­de­par­te­ment meld­te samme dag at et mi­li­tært over­vå­kings­fly var blitt truf­fet av skudd da det fløy over byen Sla­v­jansk, øst i Ukrai­na, som er del­vis kon­trol­lert av pro­rus­sis­ke ak­ti­vis­ter.

Flyet lan­det pro­blem­fritt etter hen­del­sen, og ingen blant mann­ska­pet ble skadd.

De pro­rus­sis­ke se­pa­ra­tis­te­ne øst i Ukrai­na har ikke vil­let gi fra seg våp­ne­ne selv om både Russ­land, Ukrai­na, USA og EU før påske ble enige om at den spen­te si­tua­sjo­nen øst i Ukrai­na skal trap­pes ned.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen for sik­ker­het og sam­ar­beid i Euro­pa (OSSE) for­sø­ker å bidra til å kjøle ned si­tua­sjo­nen, og tirs­dag hadde den bri­tis­ke OSSE-ut­sen­din­gen Mark Et­he­ring­ton sam­ta­ler med se­pa­ra­tis­te­ne i in­du­stri­byen Do­netsk.

- Vi har hatt et nyt­tig og kon­struk­tivt møte med re­pre­sen­tan­ter for grup­pe­ne som ok­ku­pe­rer den re­gio­na­le ad­mi­ni­stra­sjons­byg­nin­gen i Do­netsk, ord­fø­re­ren i Do­netsk og po­liti­sje­fen i Do­netsk, sa Et­he­ring­ton.

NTB