Ukraina står mellom barken og veden

Ukrainske myndigheter står overfor valget om å gå til aksjon mot den pro-russiske militsen som har stormet frem i østlige Ukraina, eller å velge å ikke eskalere konflikten. Myndighetene i Kiev lover at de vil gå til aksjon mot opprørerne, men strekker samtidig ut en hånd.

For i den førs­te ut­ta­lel­sen fra myn­dig­he­te­ne i Kiev etter at tids­fris­ten løp ut, åpnet pre­si­dent Olek­san­der Turt­sji­nov først for folke­av­stem­ning om Ukrai­nas fram­tid, før han i neste set­ning gjor­de det klart at anti­ter­ror­ope­ra­sjo­nen som er blitt vars­let, skal gjen­nom­fø­res.

Sam­ti­dig tok over 100 pro­rus­sis­ke ak­ti­vis­ter kon­troll over po­liti­sta­sjo­nen i byen Hor­liv­ka øst i lan­det, i en ak­sjon som ble kring­kas­tet di­rek­te på net­tet mens den på­gikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kon­fron­ta­sjon

Eks­per­ter har malt et bilde av makt­ha­ver­ne i Kiev mel­lom bar­ken og veden etter at tids­fris­ten løp ut. De har to valg: Åpne ild mot ak­ti­vis­te­ne og ri­si­ke­re en til­spis­sing av kon­flik­ten, eller ikke gjøre noen ting og der­med frem­stå som svake og uten kon­troll over si­tua­sjo­nen.

- Jeg tror det går mot en kon­fron­ta­sjon før eller sei­ne­re. Om ikke i dag, så om noen dager, men det kan også være snakk om noen timer, sa Jakub Swiecicki ved Det uten­riks­po­li­tis­ke in­sti­tut­tet i Stock­holm rett etter at tids­fris­ten hadde løpt ut man­dag mor­gen.

- Klokt av Kiev

Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov gjen­tok man­dag at rus­ser­ne ikke har noen agen­ter på bak­ken i Øst-Ukrai­na. Han sa at for­sla­get fra Kiev om en folke­av­stem­ning er noe han vil høre mer om, men at Øst-Ukrai­na må være in­volvert i ar­bei­det fram mot av­stem­nin­gen.

Nors­ke eks­per­ter mener det var et klokt trekk av Ukrai­nas pre­si­dent å strek­ke ut en hånd til ak­ti­vis­te­ne.

- Det er en vel­dig in­ter­es­sant ut­vik­ling i saken, og dette er noe som så vidt har vært dis­ku­tert i den ukrains­ke le­del­sen. Me­nings­må­lin­ger tyder på at en slik folke­av­stem­ning vil føre til at Øst-Ukrai­na vil for­bli en del av Ukrai­na, sier Tor Bukk­voll ved For­sva­rets forsk­nings­in­sti­tutt tilVG.

Sam­ti­dig gjor­de altså Turt­sji­nov det klart at den vars­le­de anti­ter­ror­ope­ra­sjo­nen vil bli gjen­nom­ført og at Øst-Ukrai­na skal sta­bi­li­se­res.

Men i ti­me­ne etter at tids­fris­ten løp ut var det ikke mye som tydet på at en ak­sjon var i gang i ga­te­ne i de «be­lei­re­de» byene.

Jour­na­list truet med våpen

I Sla­v­jansk vaiet det rus­sis­ke flag­get fort­satt høyt fra po­liti­ho­ved­kvar­te­ret, mens mas­ker­te og be­væp­ne­de menn holdt vakt uten­for. Stem­nin­gen var spent, noe den bri­tis­ke jour­na­lis­ten Gra­ham W. Phil­lips fikk merke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg ble nett­opp stop­pet med våpen ved bar­ri­ka­de­ne her i Sla­v­jansk, lagt på knær og truet med våpen. Måtte snak­ke meg ut av det jeg følte var en reell trus­sel. Så sa ka­re­ne ok, be­kla­ger og: «Det er krig i Ukrai­na, venn­ligst for­stå det», skri­ver jour­na­lis­ten på Twit­ter.

Like før fris­ten utløp, inn­kal­te in­nen­riks­de­par­te­men­tet i Kiev 350 sol­da­ter fra re­serve­styr­ken, som er med­lem­mer av en ny­opp­ret­tet na­sjo­nal­gar­de som skal sen­des til Øst-Ukrai­na.

Pre­si­dent Turt­sji­nov har ikke sagt noe om når ak­sjo­nen skal set­tes i gang, men iføl­ge lo­ka­le myn­dig­he­ter var den al­le­re­de i gang i for­mid­dags­ti­me­ne man­dag.

EU vur­de­rer ut­vi­de­de sank­sjo­ner

EUs uten­riks­mi­nist­re skul­le man­dag dis­ku­te­re Ukrai­na og mu­lig­he­ten for yt­ter­li­ge­re sank­sjo­ner mot lan­det.

- Jeg er dypt be­kym­ret for rek­ken av hand­lin­ger fra væp­ne­de per­soner og se­pa­ra­tist­grup­per i ulike byer i Øst-Ukrai­na, sier uten­riks­sjef Cat­h­e­ri­ne Ash­ton etter at pro­rus­sis­ke ak­ti­vis­ter har be­lei­ret byg­nin­ger i flere byer øst i Ukrai­na. (©NTB)